Naslovna » BG svaštara » Ciklus „Neki drugi talenti“: Muzika Džona Kejdža

Ciklus „Neki drugi talenti“: Muzika Džona Kejdža

Predavanje „Umetnički paradoksi Džona Kejdža“ biće održano u Narodnoj biblioteci Srbije (Skerlićeva 1), 11. oktobra od 19.00.

U okviru ciklusa „Neki drugi talenti“ govoriće Ivana Miladinović Prica, koja kaže: „Šta je svrha pisanja muzike? Odgovor mora uzeti oblik paradoksa: svrhovita nesvrhovitost ili nesvrhovita igra. Ova igra je afirmacija života – ne pokušaj da se iz haosa izvede red, niti da se naznače poboljšanja u stvaranju, već jednostavno način da steknemo svest o životu koji živimo, koji je tako izvanredan kada čovek jednom iz njega ukloni duh i svoje želje i pusti ga da on postupa na sopstveni način.“

Iako smo na izmaku 2012. godine u kojoj se širom sveta obeležava stogodišnjica rođenja Džona Kejdža, o ovom američkom eksperimentalnom kompozitoru se i dalje radije polemiše nego što se njegova muzika sluša. Malo ko je istinski spreman da „otvori uši“ za njegov najznačajniji komad „4’33“, da u odsustvu komponovanog zvuka usmeri pažnju na zvučni kvalitet tišine (bilo koji potencijalni akustički sadržaj okruženja) i prihvati je kao muziku. Kroz razmatranja o ovom čuvenom tihom komadu kao trenutku u kom dolazi do kraja muzike i modernističkih karakterizacija umetnosti, ali i do afirmacije principa postmoderne, biće ponuđeni neki od odgovora zašto vredi odvojiti četiri minuta i trideset tri sekunde sopstvenog života da se makar jedanput uživa u izvođenju/slušanju ovog dela. (danubeogradu.rs)