Naslovna » Izlasci » Festivali » Festival kreativnih intervencija – ReMake 2012

Festival kreativnih intervencija – ReMake 2012

Festival kreativnih intervencija ReMake, održaće se u Beogradu od 31. oktobra do 4. novembra, na tri lokacije: u KC „Grad“, klubu „Krug“ i na Fakultetu za medije i komunikaciju.

U 2012. godini ReMake radionice su uveličale mnoge festivale među kojima su Mikser, Exit, Warrior’s Dance i Share konferencija. Takođe, organizovane su radionice širom Srbije.

Problem zaštite životne sredine jedna je od najaktuelnijih tema današnjice, a takođe i veliki problem Beograda, zbog nedovoljne razvijenosti svesti građana o zaštiti okoline i o važnosti reciklaže, kao i zbog nepostojanja adekvatne infrastrukture za selekciju otpada i reciklažu. Sa druge strane, siromaštvo, kao i nezaposlenost, gorući su problem u društvu, naročito među mladima. Iako se o reciklaži u poslednje vreme mnogo govori, nema dovoljno ponuđenih trajnih i praktičnih rešenja. Ukoliko bi ih bilo, ona bi rešila ne samo problem zaštite životne sredine koji se tiče svih nas, već bi i ponudila stvaranje novih vrednosti, i time novih prilika i za smanjenje siromaštva kroz lični angažman.

Projekat ReMake je zamišljen upravo tako da kroz realizaciju pruži trajna rešenja za navedene probleme, i da trajno poboljša kvalitet života ljudi, a posebno mladih u Beogradu i Srbiji.

Remake je festival kreativnih intervencija i ima za cilj da aktivira kreativne procese i inventivno razmišljanje kod mlađe populacije iz oblasti kulture, umetnosti, dizajna i ekološkog stvaralaštva. Ideja projekta je da se otvore novi vidici kod učesnika o mogućnostima stalne i ponovne upotrebe ljudskog stvaralaštva, prvenstveno na polju ideja, umetničkih i praktičnih savremenih koncepata, a zatim da se kroz sistem prezentacija i interaktivnih radionica pokažu i prikažu tehnike stvaranja novih vrednosti na već postojeće stvari i predmete iz okruženja a putem reciklaže i redizajna.

ReMake festival je podeljen u tri oblasti: ReSet (ekologija životne sredine, tela i duha), ReThink (ideje, koncepti, savremena umetnost, rimejk) i ReCreate (radionice i izrada krajnjih proizvoda).

Na predavanjima i prezentacijama biće predstavljeni modeli savremenog života nastali kroz rimejk starih vrednosti u kombinaciji sa novim uslugama koje su već praksa kod njihovih vršnjaka u evropskim sredinama, ali oni o tome nisu dovoljno, ni na pravi način, informisani. Posebna motivacija za zainteresovane je interaktivnost festivala, odnosno, činjenica da će tokom festivala, radionica, predavanja, debata itd. i sami moći da utiču na sadržaj i teme koje će dominirati festivalom.

Sve informacije o festivalu pronađite OVDE. (danubeogradu.rs)