Naslovna » Izlasci » Izložbe » Izložba „Splendid Isolation“ Lee Vidaković u Domu omladine
Lea Vidaković: Splendid Isolation
Lea Vidaković: Splendid Isolation

Izložba „Splendid Isolation“ Lee Vidaković u Domu omladine

Od 22. novembra (19.00) do 2. decembra u Galeriji DOB (Makedonska 22) biće otvorena izložba „Splendid Isolation“ Lee Vidaković.

Video instalacija sastoji se od tri stop motion animacije približno jednakih trajanja, autorkinih prvenaca u toj tehnici, opisuje postavku Ivona Pavković, istoričarka umetnosti. Kroz rad se provlači misao „šta ako“, ideja koja izlazi na videlo tek iz međusobnog suprotstavljanja triju priča koje ponavljajući se i vrteći se u neprekidnim krugovima, nalikuju ritualu, a zbog neznatnih razlika u trajanju susreću se i preklapaju u različito vreme. Te razlike u trajanju utiču i na zvuk animacija, ponekad stvarajući buku nalik šuštanju ili ostavljajući potpuni muk.

„Projekat je nastao na studenstkoj razmeni na Glamorgan University Collegeu u Velsu, gde sam se specijalizovala za lutka animaciju 2009. godine. Osim što mi je to bio prvi put da radim film sa lutkama, ujedno je bio i prvi pokušaj da animirani film upotrebim kao video triptih u obliku galerijske instalacije – pružajući time posmatraču ne samo slobodu kretanja među projekcijama, nego i svojevoljan odabir dužine trajanja istih. Kako se filmovi neprekidno ponavljaju sa malim zakašnjenjima, svaki je ciklus pomalo drugačiji, ali celina uvek ostaje nepromenjena“, kaže umetnica.

Galerija je otvorena od 10. do 22.00, svakog dana osim nedeljom. (danubeogradu.rs)

loading...