Naslovna » Izlasci » Izložbe » „Parovi“ Siniše Noveskog u Guarneriusu
Siniša Noveski - Parovi
Siniša Noveski - Parovi

„Parovi“ Siniše Noveskog u Guarneriusu

U Centru lepih umetnosti Guarnerius (Džordža Vašingtona 12), do 19. novembra otvorena je izložba Siniše Noveskog „Parovi“.

Mladi makedonski umetnik, dobitnik brojnih nagrada za skulpture koje ukrašavaju mnoga javna mesta i kolekcije u regionu, ali i širom sveta, premijerno se predstavio beogradskoj publici. Izloženi su radovi u bronzi, mermeru i oniksu, inspirisani idejom o paru koji za autora, predstavlja početak, drugarstvo ili partnerstvo.

Izložba sadrži dvanaest parova i svaki je predstavljen kao neraskidiva celina muške i ženske fugure, izvajane u jedinstvenoj stilizovanoj formi, u kojoj dominira volumen, cilindrične mase, a vlada spokojstvo i mir, uz minimali pokret i gestikulaciju. Svaka skulptura ima drugačije kolorističke vrednosti i patinu, koja krije lirizam i arhaičan izraz.

„Rođen sam kao blizanac, imam i dve sestre bliznjakinje, sada živim kao par sa suprugom, odatle moja inspiracija. Svaki par ima svoju simboliku i metaforičko značenje, svoje dualističko i kontrastno značenje, ali ipak stvara jednu harmoničnu dimenziju“, rekao je Siniša Noveski.

Ulaz je slobodan. (danubeogradu.rs)

loading...