Naslovna » BG servis » Uređene staze oko Miloševog konaka u Topčideru

Uređene staze oko Miloševog konaka u Topčideru

U delu Topčiderskog parka oko Konaka Miloša Obrenovića, radnici „Zelenila – Beograd“ dovršili su izradu asfaltnih staza. Na istom prostoru sve cvetne aleje oivičene su betonskim dekorativnim ivičnjacima.

Završetkom ovih radova park je postao još atraktivniji za posetioce, a biciklisti, vozači rolera, trotineta dobili su i bezbedniju površinu za korišćenje.

Topčiderski park jedan je od najstarijih parkova u Beogradu. Prostire se na površini od 12 hektara, u dolini Topčiderske reke, samo pet kilometara od centra grada. Od ove površine pod zelenilom je 9,9 hektara, a pod stazama, platoima, igralištima i objektima 2,8 hektara. Na čitavoj površini parka ima 1.171 stablo, a zastupljeno je više od stotinu različitih vrsta drveća i žbunja. Od zaštićenih prirodnih dobara u parku se nalazi „Milošev platan“, javorolisni platan, poduprt sa 17 metalnih stubova koji mu pomažu da nosi razgranatu krošnju. Starost mu se procenjuje na 160 godina.

Zbog svojih kulturno-istorijskih, prirodnih i estetskih vrednosti Topčiderski park je od posebnog značaja kako za grad Beograd tako i za Srbiju. Njegovo stanje i izgled su pod stalnom kontrolom i brigom JKP „Zelenilo – Beograd“. (Beoinfo)