Naslovna » Izlasci » Festivali » Lasciar vibrare – Festival savremene umetničke muzike 2012.

Lasciar vibrare – Festival savremene umetničke muzike 2012.

Po četvrti put, u Domu kulture „Studentski grad“ (Bulevar Zorana Đinđića 179), 10, 12, 19. i 26. decembra (20.00), biće održan „Lasciar vibrare“ – Festival savremene umetničke muzike. Beogradska publika imaće priliku da čuje muziku koja se retko izvodi ili nikada do sada nije bila izvedena u Srbiji.

Nastupiće Aleksandar Simić i Serafimi, Uroš Dojčinović i gudački kvartet Rocher, Ivan Ljuba i Kvintet beogradske filharmonije.

U velikoj sali prvi će nastupiti srpski kompozitor svetskog glasa Aleksandar Simić sa ansamblom Serafimi, predstavljajući eklektični program – od kompozicije „Under One Roof“, svojevrsnog muzičkog putovanja oko sveta, napisanog prošle godine po porudžbini Ujedinjenih nacija, preko već čuvenog „Tanga za nju“, pa sve do kompozicije „Zodijak – 12 karakternih komada za klavir i orkestar“, koja je komponovana za Američku agenciju za istraživanje svemira NASA, uz specijalnu video instalaciju.

U sredu, 12. decembra, gitarista Uroš Dojčinović i gudački kvartet Rocher, u okviru koncerta „Magične strune“ izvešće savremenu muziku za gitaru i gudački ansambl. Na programu su dela P. Milojkovića, P. Stajića, D. Kneževića, G. Krogseth.

Ivan Ljuba, 19. decembra, u okviru programa „Umetnost minimalizma“ sviraće dela Filipa Glasa, Majkla Najmana, Arvo Perta i Stiva Rajha, a Kvintet beogradske filharmonije poslednjeg festivalskog dana predstaviće se publici delima „Trois peices breves“ (J.Ibert), „Kleine Kamermusic“ (P.Hindemith), „Duvački kvintet br. 2“ (Miguel del Aguila, beogradska premijera), „Skerco za duvački kvintet“ (E.Bozza, beogradska premijera).

Festival je pokrenut 2008. sa željom da se muzika napisana tokom XX i XXI veka češće i više izvodi. „Lasciar vibrare“ je muzička oznaka najčešće vezana za udaraljke, a označava da zvuk ne treba da bude prigušen, već da treba u potpunosti da odzvuči – pa organizatori navode da je to „slučaj i sa savremenom muzikom: ne treba je prigušivati već je treba pustiti da odzvuči, i naravno, odslušati“. (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.