Naslovna » BG servis » Gradonačelnik Đilas čestitao školsku slavu

Gradonačelnik Đilas čestitao školsku slavu

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas čestitao je učenicima i prosvetnim radnicima školsku slavu na prijemu, koji je sinoć (25. januar) u čast Svetog Save, priređen u Starom dvoru.

On je podsetio da je grad Beograd u proteklih nekoliko godina uložio značajna sredstva u razvoj obrazovanja.

– O ovoj zemlji, nažalost, još nismo shvatili da ulaganje u obrazovanje ne predstavlja rashod, već predstavlja prihod. Kada to budemo shvatili ova zemlja će biti srećnija, prosperitetnija i bolje mesto za život – istakao je gradonačelnik.

Đilas je, takođe poručio da Srbija neće uštedeti ako jednog ili dva nastavnika proglasi tehnološkim viškom.

–Ta količina para, koja će se uštedeti neće predstavljati ništa ni za budžet lokalne samouprave, a ni države. Ključno pitanje je kakav program imaju nastavnici po kome treba da predaju, jer je jasno da deca zbog preobimnosti ne mogu da ga savladaju, zbog čega idu na dodatne časove čime opterećuju kućni budžet – ukazao je gradonačelnik.

On je poručio da nastavnicima treba omogućiti da što više razgovaraju sa decom; da ih što manje pritiskaju ocenama, kako bi uz pomoć porodice i društva postali bolji ljudi.

– Ako uložimo u obrazovanje možda kao društvo dođemo u situaciju da nam bude potrebno 20.000 novih nastavnika, učitelja i profesora. Potrebno je zato da pomognemo svakom detetu, ma koliko mu roditelji bili siromašni, da prvo dođe do srednje škole, pa onda i do fakulteta. Takođe, da uložimo u talentovanu decu, ali i onu koja su vredna i hoće da uče. Kada u Srbiji budemo imali dvocifreni broj fakultetski obrazovanih ljudi, tada smo nešto uradili – podvukao je prvi čovek srpske prestonice.

On je najavio da će se u Beogradu nastaviti sa merama koje podstiču bolji položaj učenika i prosvetnih radnika, uz podsećanje da je grad u poslednjih godinu dana ispunio obećanje i obezbedio po dva kompleta udžbenika za sve osnovce, kao i ormariće u školama za njihovo odlaganje.

– Sada obećavam da ćemo u narednom periodu učiniti sve da zaštitimo profesorsku i nastavničku poziciju, i objasnimo ljudima koliko je taj posao težak i odgovoran. Takođe, da pomogmeno što više deci, uložimo u škole, jer je to preduslov da ova zemlja krene napred – istakao je gradonačelnik.

Svečanosti je prisusvovao i zamenik predsednika Skupštine grada Zoran Alimpić, direktor Vladine kancelarije za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama Mileta Radojević, visoki predstavnici Srpske pravoslavne crkve i beogradskih škola, kao i predstavnici resornih sekretarijata.

Školska slava obeležava se 27. januara na dan slave prvog srpskog arhiepiskopa i prosvetitelja Svetog Save, koji je pre osam vekova utemeljio Srpsku pravoslavnu crkvu i njeno školstvo. (Beoinfo)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.