Naslovna » Izlasci » Izložbe » Crteži Zdravka Mićanovića: Dodir
Zdravko Mićanović: Dodir (detalj)

Crteži Zdravka Mićanovića: Dodir

Od 25. februara (19.00) do 9. marta u Galeriji Grafičkog kolektiva (Obilićev venac 27) biće otvorena izložba crteža Zdravka Mićanovića pod nazivom „Dodir – knjiga-objekat“ (Touch).

Autor je inspirisan delom Ive Andrića „Prokleta avlija“. Ciklus crteža je doslovno fizički integrisan u navedeno delo čineći jednu specifičnu temu Mićanovićeve ilustracije. Po kazivanju umetnika ilustracije nisu u svom izvornom obliku zamišljene kao dijalog sa Andrićevom knjigom. Naime, ove likovne varijacije izvedene su u maniru tzv. automatizma pre nego što je uopšte i postojala ideja da se uvedu u književno delo. Potonjom selekcijom Mićanović je crteže podelio, prateći poglavlja knjige, u devet celina koje su konačno, idejno i fizički, dovedene na relacijsku ravan tekst-likovni prilog.

Ovi crteži poprimaju ulogu nepredvidivog vodiča kroz sumornu pozornicu „Proklete avlije“ i živote njenih zatočenika, ali je isto tako i Andrićevo delo postalo je potencijalni ključ za dalja tumačenja Mićanovićevih radova. (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.