Naslovna » Porodica » Deca » Nova sezona u dečjim odmaralištima Beograda

Nova sezona u dečjim odmaralištima Beograda

Sezona u objektima Centra dečjih letovališta i oporavilišta grada Beograda počela je rekreativnim boravkom dece iz predškolskih ustanova, a i ove godine je u skladu sa očekivanom posetom.

Tokom januara u odmaralištima na Tari, Rudniku, Bukulji i na Goču boravilo je 1.700 predškolaca iz beogradskih vrtića, dok je na zimovanju u decembru boravilo 760 mališana sa svojim vaspitačima iz predškolskih ustanova Beograda, kao i 500 osnovaca, koji su organizovano preko svojih škola u ovim objektima proveli zimski raspust.

– I ove godine naš Centar se potrudio da osmisli na pravi način svojim korisnicima nezaboravne trenutke prilagođene uzrastu i interesovanjima dece. U svim objektima je organizovano unošenje badnjaka i Badnje veče, proslava Božića, sa svim narodnim običajima, što je za decu bio poseban doživljaj. U našem odmaralištu na Goču naše najmlađe goste dočekao je „Plavi zec“, i za sve vreme boravka tragali su za patuljcima, koje su poslednjeg dana i otkrili. Zavisno od objekata organizovano je skijanje i sankanje, kao i likovne i muzičke radionice, šetnje sa iskusnim rekreatorima, uz već poznate animatore, koji su u večernjim satima organizovali diskoteke za decu – kaže Radica Popović, direktorka Centra dečjih letovališta.

Gradska sekretarka za obrazovanje i dečju zaštitu, Ljiljana Jovčić podsetila je da je da grad Beograd već godinama unazad, u zavisnosti od materijalnog statusa porodice, regresira troškove letovanja i zimovanja beogradskih predškolaca koji borave u objektima Centra dečjih letovališta.

– Ovakav vid rekreativne nastave namenjen je deci od tri do 6,5 godina i posebno je značajan, jer se mnogi mališani tada prvi put odvajaju od svojih roditelja, tako da im je omogućen poseban vid socijalizacije. Takođe, objekti Centra dečjih letovališta su namenski građeni i posebno su pogodni za organizovanje rekreativne nastave za osnovce od prvog do četvrtog razreda, jer poseduju adekvatan učionički prostor za realizaciju nastave u prirodi – istakla je Jovčić i podsetila da grad Beograd, kao poseban vid pomoći samohranim roditeljima, sa 50 odsto regresira troškove rekreativnih nastava za predškolce, odnosno za 25 odsto za učenike od prvog do četvrtog razreda, kao i za ekskurzije osnovaca od petog do osmog razreda i učenike završnih razreda srednjih škola.

U objektima Centra dečjih letovališta tokom zimskog raspusta boravilo je i 770 dece, od prvog do četvrtog razreda, koju su učestvovali u ekološkim kampovima, a zimovanje im je obezbedila opština Obrenovac. Na zimskim pripremama bili su i veslači, Tekvondo klub, gimnastičari, organizovana je zimska škola matematičara „Arhimedes“, zimska škola računara, aikido klub Ljube Vračarevića, karate klub „Radnički“ i karate klub „Banjica“. U Centru kažu da je bilo dosta individualnih grupa, kao i porodica sa malom i školskom decom. (Beoinfo)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.