Naslovna » Izlasci » Izložbe » Dokumentarna izložba „Samo svoja: Sonja Savić“

Dokumentarna izložba „Samo svoja: Sonja Savić“

Od 11. (19.00) do 19. marta u holu ispred velike sale Doma omladine Beograda biće otvorena izložba „Samo svoja: Sonja Savić“.

Multimedijalni događaj posvećen je ovoj jedinstvenoj umetnici. Dokumentarnu izložbu činiće po prvi put izloženi, ekskluzivno za ovu priliku odabrani njeni lični predmeti, fotografije, autorski video radovi kao i multimedijalna instalacija. Ulaz je slobodan.

Publika pamti Sonju Savić kao filmsku zvezdu, ali i kao simbol jedne epohe – snažnog autora, urbanu ikonu i kritičara establišmenta. Ovo je prilika da se podsetimo ko je bila i kako je živela jedinstvena, uvek samo svoja Sonja Savić. Kao prateći deo programa izložbe, svakog dana u Velikoj sali DOB prikazivaće se film „Sonja“, u režiji Dragane Kanjevac.

Sonja Savić, umetnica koja je obeležila svoje vreme filmskim ulogama, jedinstvenom pojavom i stavom, definitivno nije bila čovek materije. Nije skupljala umetnička dela, ona ih je inspirisala. Nije pratila modu, imala je svoju ličnu modu. Radničke pantalone sa kanapom umesto kaiša i kačketi iz Balkanske ulice, malo prerađeni – to je bio Sonjin modni ideal, uniforma za mladog glumca – istraživača i akrobatu.

Njen jezik i način razmišljanja nije potekao ni iz jedne knjige, iako ih je strastveno čitala. Imala je svoj jezik, i samo njoj svojstven način povezivanja znanja. Sonjina kritika društva bila je lična, samo njena – nepovoljna za bilo kakvu ideološku upotrebu.

Posetioci će imati priliku da, osim brojnih fotografija i autorskih video radova, vide i njene lične predmete. Sonjinu violinu, instrument na kojem je kao dete započela muzičko obrazovanje; lična dokumenta, rukopise, scenarija, prve naočare sa dioptrijom, omiljenu kapu i jaknu…

Nije lako predmetima predstaviti ličnost koja bi sve stvari ovog sveta zamenila za dugačke termine u montaži. „Ako čoveka pamtimo po utiscima koje ostavlja na druge ljude, mogu reći da je Sonja ostavila šumu utisaka za sobom“, rekao je jedan Sonjin prijatelj.

Autori su Boban Jevtić, Nenad Veličković i Dragana Kanjevac, a autor instalacije je Mateja Ristić.

Radno vreme izložbe je od 10.00 do 20.00, a film će se prikazivati svakog dana od 19.00 i 21.00 (cena ulaznice je 150 dinara). (danubeogradu.rs)

loading...