Naslovna » BG servis » Cveće na Spomen-obeležje na Kalemegdanu

Cveće na Spomen-obeležje na Kalemegdanu

U okviru obeležavanja Dana Beograda, predsednik Skupštine grada Beograda Aleksandar Antić, njegov zamenik Zoran Alimpić i član Gradskog veća Nikola Nikodijević položili su danas cveće na Spomen-obeležje na Kalemegdanu gde su knezu Mihailu Obrenoviću predati ključevi grada.

Prethodno je formirana svečana povorka od ugla ulica Kralja Petra i Knez Mihailove, koju je pratio orkestar Ministarstva unutrašnjih poslova.

– Želim da čestitam svim Beograđanima Dane Beograda. Naredna tri dana nizom manifestacija obeležićemo Dane Beograda i pozivam sugrađane da se svi zajedno podsetimo da naš grad ima dugu tradiciju i istoriju kojom svi možemo da se ponosimo. Na ovaj način čuvamo sećanje na važne datume u našoj prošlosti, a ovo je jedan od onih kojih treba posebno da se sećamo. Predajom ključeva grada knezu Mihailu okončana je duga okupacija Beograda i Srbije. Sa posebnom pažnjom i pijetetom obeležavamo i 20. oktobar, dan kada je Beograd oslobođen u Drugom svetskom ratu. Mislim da je veoma bitno da nemamo ideološku premisu u proslavi svih naših praznika – istakao je Antić.

Po starom kalendaru, 19. aprila 1867. godine, na mestu na kome je položeno cveće, poslednji upravnik tvrđave Ali Riza-paša predao je ključeve Beograda knezu Mihailu Obrenoviću i srpskoj vojsci. Posle predaje ključeva, na istom mestu je pročitan i ferman sultana Abdula Azisa, kojim su beogradska, kladovska, smederevska i šabačka tvrđava predate na upravljanje srpskom knezu. (Beoinfo)