Naslovna » Turizam » Ture „Iščezli hramovi hrišćanskog Beograda“
Hrišćanstvo u Beogradu

Ture „Iščezli hramovi hrišćanskog Beograda“

Jedinstvenu edukativnu turu „Iščezli hramovi hrišćanskog Beograda – (Hrišćanstvo u Beogradu)“ pripremilo je JP „Beogradska tvrđava“.

Cilj je jasan – da se zainteresovani posetioci upoznaju sa samim počecima hrišćanstva na ovom prostoru; da se ukaže na retke materijalne ostatke iz tog doba, da se kroz faktografsku priču ali i razne legende i predanja, posetiocima približi to davno prošlo vreme kada je nova religija počela da hvata korene na prostoru sa kog neće nikada nestati, uprkos nepovoljnim istorijskim dešavanjima.

Godina u kojoj se proslavlja 1.700 godina od donošenja Milanskog edikta, kojim je hrišćanstvo dobilo pravo slobodnog ispovedanja na teritoriji Rimskog carstva, biće širom sveta obeležena nizom manifestacija, predavanja i javnih tribina, posvećenim jednom od najvažnijih događaja u istoriji.

U susret ovom bitnom jubileju, ova tura će provesti zainteresovane ne samo kroz prostor, već i kroz istoriju, sve do današnjih dana. Srž i sam naslov jeste priča o iščezlim hramovim hrišćanskog Beograda o kojima imamo saznanja da su postojali, a tek za neke i materijalne ostatke, kao i tačno utvrđen položaj. Cilj ove ture nije nemoguće (i pretenciozno) predavanje o istoriji hrišćanstva, religiji, konfesijama i crkvenoj dogmi i veri, već samo želja da se ispriča priča o samim počecima širenja hrišćanstva na ovim prostorima. Želja organizatora je da se upoznaju posetioci sa nekim i danas postojećim sakralnim objektima prestonice, ali i podsećanje na davno iščezle hramove hrišćanskog Beograda.

Početak šetnje je kod crkve Ružice i kapele Svete Petke, koje se nalaze na Beogradskoj tvrđavi. Šetnjom po Gornjem gradu Beogradske tvrđave, tura se posle 90 minuta završava kod Saborne crkve.

Turu će na srpskom jeziku voditi Zoran Nikolić, ugledni beogradski novinar i pisac, autor nekoliko knjiga o Beogradu i Milan Džodan, turistički vodič JP „Beogradska tvrđava“. Prve šetnje su planirane za Dane Beograda od 16. do 19. aprila i biće besplatne za sve zainteresovane. Kasnije ture imaće simboličnu cenu od 313 dinara, ukazujući na godinu donošenja Milanskog edikta, događaja koji je oblikovao svet i društvo u kojem danas živimo.

Tokom trajanja manifestacije Dani Beograda, JP „Beogradska tvrđava“ realizovaće četiri promotivne besplatne ture, po jednu dnevno, od 17.00. Okupljanje grupe i mesto polaska: ispred crkve Ružice (na Beogradskoj tvrđavi).

Broj gostiju je 40, a prijavljivanje se vrši putem maila (ture@beogradskatvrdjava.co.rs) ili telefonom (2629-756). Prilikom rezervacije potrebno je dostaviti: ime i prezime, kontakt telefon, broj osoba, kao i datum ture.

Po završetku manifestacije Dani Beograda, ture će se realizovati četvrtkom (18.00), subotom i nedeljom (11.00). Prodajno mesto ulaznica: Suvenirnica u Unutrašnjoj Stambol kapiji na Gornjem gradu Beogradske tvrđave. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.