Naslovna » Izlasci » Izložbe » Beogradska nedelja dizajna od 2. do 9. juna

Beogradska nedelja dizajna od 2. do 9. juna

Osma Beogradska nedelja dizajna (Belgrade Design Week), najvažniji kreativni festival u regionu, biće održana od 2. do 9. juna u Muzeju savremene umetnosti, a njen glavni deo, globalna kreativna, biznis i edukativna konferencija od 6. do 8. juna.

Ovogodišnja tema festivala je „Inovacija na kvadrat“. Osnivač i selektor Beogradske nedelje dizajna Jovan Jelovac je predstavio program predstojeće Nedelje dizajna.

Najveći svetski umovi iz celog spektra kreativnih industrija – brendinga, dizajna, arhitekture, izdavaštva, oglašavanja, mode, novih medija, filma, preduzetništva i kulture – objasniće način kreiranja nove, inovativne vrednosti u današnjem svetu koji se svakodnevno menja tokom trodnevne konferencije u muzeju. Posetioci će imati priliku da upoznaju, između ostalih, dizajnera Fiata 500 L, svetski poznate marketinške agencije AKQA, Wolf Olins, TBWA, novu skandinavsku arhitektonsku zvezdu Johanesa Norlandera.

– Podržavamo BDW već pet godina zato što uspeva da dovede krem nemačke kreativne industrije. Posebno me raduje simbioza inovacija, kreativnosti i privrednog razvoja u radu ovogodišnjeg nemačkog predstavnika Klemensa Vajshara, što je osnova svakog društva. To je i glavni razlog naše podrške festivalu, smatra Marko Čadež, portparol Ambasade Nemačke u Beogradu.

Ambasador Kraljevine Holandije u Srbiji Laurent Stokvis pozdravio je napore organizatora da dovedu uspešnog mladog kreativca iz Holandije Dana Rosegarda, poznatog po novom interaktivnom konceptu puteva i istakao značaj kreativnih industrija u njegovoj zemlji.

U okviru konferencije biće predstavljen budući razvoj srpske prestonice kroz panel pod pokroviteljstvom Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda, gde će se istaći prednosti projekata kao što su: Beko kompleks kod Kalemegdana grčke kompanije Lamda development, koji je uradio studio Zaha Hadid, novi most na Adi kompanije Porr, nagrađeni projekat „Oblak“ arhitekte Sou Fudžimota, nova zgrada Beogradske filharmonije među nekoliko ostalih izuzetnih projekata.

– Simbolično je što ćemo Beko projekat predstaviti baš u Muzeju savremene umetnosti. Igrom slučaja smo se povezali sa organizatorima festivala. Oni shvataju značaj izgradnje građevine najpoznatijeg svetskog arhitektonskog studija Zaha Hadid u Beogradu i znaju koliko će to pomoći gradu u ekonomskom smislu, kaže Boris Tancabelić, direktor kancelarije grčke kompanije Lamda development u Beogradu.

Izvršni direktor Muzeja savremene umetnosti Slobodan Nakarada izneo više detalja o ovom spomeniku kulture od nacionalnog značaja koji ne radi već šest godina i privremeno otvara vrata samo za pet dana Dizajnparka, ekskluzivnih izložbi Beogradske nedelje dizajna koje će svečano biti otvorene 4. juna u 17.00.

Osim besplatnih izložbi koje će posetioci moći da obiđu do 9. juna od 10.00 do 20.00, dobiće priliku da upoznaju srpsku kreativnu industriju kroz predstavljanja radova domaćih dizajnera u sto izloga od Slavije do Kalemegdana i u tržnom centru Ušće u okviru projekta „100% Future Serbia“. Beogradska nedelje dizajna projektom „100% Future Serbia“ pruža podršku domaćem dizajnu.

– Samsung je početkom 21. veka uspeo da ostvari lidersku poziciju zahvaljujući upravo dizajnu. Na BDW konferenciji ćemo pričati o tome da dizajn ne predstavlja samo izgled, nego pomaže da se ostvari svakodnevni život. Uspeli smo da promenimo način odnosa prema dizajnu: iz dizajn buy u dizajn for. U našoj kompaniji se 30.000 ljudi bavi dizajnom, izjavio je Saša Marjanović, direktor marketinga kompanije Samsung Adriatic.

– Beogradska nedelja dizajna je prvi put ostvarila balans što se tiče podrške. Sa jedne strane smo dobili podršku Ministarstva finansija, a sa druge kompanije Samsung. Kao važan partner se pojavljuje Telekom, kao što je to slučaj u drugim zemljama na njihovim nedeljama dizajna, a takođe i ambasade, izjavio je Jovan Jelovac.

Posebno značajna će biti ceremonija kojom će se zatvoriti osma BDW konferencija – svečana dodela ovogodišnjih Evropskih nagrada za dizajn (EDA), koja će biti upriličena u Jugoslovenskom dramskom pozorištu 8. juna zahvaljujući saradnji sa Turističkom organizacijom Srbije.

– Podržavamo Beogradsku nedelju dizajna zbog kvaliteta. Ona je čak iznad svega sličnog što postoji u svetu s obzirom na resurse kojima raspolaže. Uspeli smo da dovedemo Evropsku nagradu za dizajn u Beograd zahvaljujući saradnji sa njima i pobedimo u trci Barselonu i Beč. Dokazali smo da možemo da budemo centar zahvaljujući BDW-u, zaključio je Miloš Milovanović, CEO Turističke organizacije Srbije. (danubeogradu.rs)

loading...