Naslovna » Izlasci » Festivali » Festival harfe 2013
Vasilisa Luščevskaja
Vasilisa Luščevskaja

Festival harfe 2013

Večeras je otvoren Festival harfe 2013 koji će trajati do 17. maja.

Na svečanom otvaranju 12. Međunarodnog festivala harfe u Etnografskom muzeju, nastupio je Nikolas Kadore, harfista iz Francuske koji je izveo program sa elementima keltske muzičke tradicije.

Večeras nastupaju i beogradske umetnice, harfistkinja Gorana Ćurgus i violinistkinja Edit Makedonska. One će izvesti muziku Čajkovskog, Baha, Elgara, Fostera, Geršvina i, premijerno, kompoziciju Mirjane Živković.

U subotu, 11. maja od 19.30, u atrijumu Narodnog muzeja nastupiće turska harfistkinja Širin Pandžarolu. Svirala je širom sveta, bila je gost na brojnim festivalima. Posvećena je istraživanjima u oblasti nove interpretacije tradicionalne turske muzike a interesovanje za istorijske harfe dovelo ju je do otkrivanja zaboravljene otomanske harfe čeng.

Na drugom koncertu iste večeri nastupiće harfistkinja Ivana Pavlović i violončelistkinja Kristina Sabo Tokodi, a gost koncerta je harfistkinja Milena Stanišić. Na ovom koncertu premijerno će biti izvedena porudžbina Jugokoncerta, kompozicija Vladimira Trmčića za dve harfe „Jesenji pejzaž u magli, sumi-é“, zatim dela Vladimira Tošića „Medial“ i „Lamento“, dela Belinija, Damasea i Turnijea.

U nedelju, 12. maja od 19.30, u Etnografskom muzeju nastupiće ruska harfistkinja Vasilisa Luščevskaja, laureat brojnih međunarodnih takmičenja od najranijeg uzrasta.

U ponedeljak, 13. maja od 15.00, u Muzičkoj školi „Stanković“ predavanje „Uspešan muzičar“ održaće harfistkinja iz SAD Karol Meklaflin, dok će narednog dana u 10.00 predavati na temu kako „Eliminisati tremu“. U sredu, 15.maja od 11.00, u MŠ „Mokranjac“ predavanje će održati naša harfistkinja Milena Stanišić, predavač na FMU.

U istoj školi, 16. i 17. maja od 11.00, harfista iz Engleske, Frenk Sternfeld održaće majstorsku radionicu. Dugogodišnji profesor harfe na Royal Northern College of Music u Mančesteru i solo harfista orkestra Opere North u Lidsu, prvi put gostuje u Beogradu na Međunarodnom festivalu harfe.

U petak, 17. maja, na zatvaranju festivala, u Galeriji fresaka od 19.30, na koncertu pod nazivom „Harfa i harfa“ nastupiće domaće harfistkinje Staša Mirković Grujić i Ivana Pejoska sa gostima Aleksandrom Radulovićem, udaraljke, violinistom Mladenom Drenićem i dečjim horom Horislavci.

Ulaz na sve koncerte je slobodan. (danubeogradu.rs)