Naslovna » Izlasci » Izložbe » Izložba „11“ Slobodana Stošića u DOB-u
Slobodan Stošić - 11
Slobodan Stošić - 11

Izložba „11“ Slobodana Stošića u DOB-u

Od 8. (19.00) do 23. jula, u Domu omladine Beograda, biće otvorena izložba „11“ Slobodana Stošića. Umetnik je dobitnik nagrade Dimitirije Bašičević Mangelos za 2012. godinu.

Ova nagrada se dodeljuje za izuzetan višegodišnji umetnički rad, koji podrazumeva kritičko i estetsko promišljanje i realizaciju. Nagrada donosi šestonedeljni boravak u umetničkom centru ISCP u Njujorku i samostalnu izložbu u Beogradu.

„Nagrada mi je pomogla utoliko što sam imao priliku da odem, samo ta činjenica je dovoljna da se promeni neki doživljaj stvari. U tih šest nedelja verovatno sam više naučio nego za četiri godine školovanja na Akademiji. U Njujorku me je zadesila oluja. Boravak tamo mnogo je više uticao na mene nego bilo šta drugo“, kaže Stošić.

Umetnik za svoju izložbu kaže da je „od aplauza“, i da je uslov da publika prisustvuje u prostoru je da aplaudira. Takođe, Stošić kaže da je teško objasniti šta je ono što će publika moći da vidi na izložbi.

„Posetioci će kroz niz zadatih stavova, činjenica, pitanja i priloženog teksta moći da stvaraju svoju sliku izložbe, mada je i nazivati to izložbom možda pogrešno. Verovatno je to neki (uzaludan) pokušaj održavanja u laži. Svaki dan u toku trajanja ‘izložbe’ određene tematike i pitanja će se prikazivati. Pozvani su i drugi ljudi da se uključe, prostor je otvoren, ko se tu nađe biće uključen. Dokumentovanje neće biti dozvoljeno, mora biti svedeno na trenutni doživljaj i prepušteno pukoj neizvesnosti. Sve će, naravno, biti propraćeno aplauzom. Ovu ‘izložbu’ publika treba i da zaboravi“, objašnjava umetnik.

Ideja za naziv svoje izložbe u DOB-u potekla je još od rada sa kojim se prijavio za učešće za nagradu Mangelos.

„Rad sa kojim sam se prijavio za nagradu prošle godine, nosio je naziv ’10 i po’. Od 10 rečenica izvučenih iz tekstova prošlogodišnjih dobitnika nagrade, sastavio sam teorijsko obrazloženje jednog crnog papira. Polovina u nazivu je odluka žirija, sve što nisam znao da će se desiti pa i ova izložba sad je u kontekstu te polovine, da je popuni i otvori neke druge krhotine“, zaključuje Stošić.

Svakog dana sem ponedeljka publika će moći u Galeriji Doma omladine da poseti izložbu i učestvuje u ovom svojevrsnom umetničkom projektu. (danubeogradu.rs)