Naslovna » Izlasci » Festivali » Prvi festival klasične muzike: Samoodbrana umetnosti
BUNT
BUNT

Prvi festival klasične muzike: Samoodbrana umetnosti

Od 1. do 8. novembra na nekoliko lokacija biće održan prvi festival klasične muzike Samoodbrana umetnosti i predstavljena Beogradska umetnička nova teorija. Ulaz na sve koncerte će biti besplatan.

U organizaciji Beogradskog udruženja neposlušnih talenata – BUNT, biće organizovan festival u znak podrške visokim umetničkim vrednostima, dostojnim muzičkih talenata koje Srbija poseduje i civilizacijskim dostignućima XXI veka.Za dž

Po rečima organizatora, festival se „realizuje bez i jednog jedinog dinara donacije bilo koje državne institucije, u znak BUNT-a protiv nekredibilnih konkursa koji se uredno organizuju na nivou Ministarstva i grada Beograda, koji se objavljuju u septembru, da bi bilo odlučivano između marta i maja naredne godine i da bi shodno propisima o dostupnosti novca, trezoru i sl. prekasno ili nikako dolazilo do realizacije istih, kao i sponzorstava koja diktiraju politički subjekti.

Time se do krajnjih granica iscrpljuju umetnici, organizatori i ostali akteri manifestacija, kulturnih događaja i edukativnih projekata, ubija svaki entuzijazam i gasi energija, sa jasnom namerom da se stave u odnos poslušnosti ili povuku i odustanu od svojih aktivnosti, čime bi se još više uštedelo na budžetu za kulturu grada Beograda i države Srbije.

Sramni pad sredstava namenjenih za kulturu i informisanje Republike Srbije na samo 0,62%, državnog budžeta svrstava nas definitivno u zemlje koje se odriču svojih civilizacijskih i kulturnih vrednosti. U isto vreme svedoci smo da dotok novca do kulturnih institucija i događaja zavisi jedino od političke volje pojedinaca, kako na vlasti, tako i u samim ustanovama kulture. Napominjemo da je BUNT apolitičan, neprofitan i baziran isključivo na umetničkim vrednostima i dobroj volji pojedinaca“.

Koncerti će biti organizovani u Kuli Nebojša, Etnografskom muzeju, AKUD „Lola“ i u enoteci „Rado Violins“ (Karađorđeva 3).

Program pogledajte OVDE. (danubeogradu.rs)