Naslovna » Izlasci » Festivali » Crossroads Festival 2013, 6. decembra

Crossroads Festival 2013, 6. decembra

U Velikoj sali Doma omladine Beograda, 6. decembra od 21.00, biće održan jednodnevni Crossroads Festival 2013.

Učestvovaće Alex Schultz & Raphael Wressnig’s Soul Gift Revue featuring Deitra Farr with Enrico Crivellaro & Big Boogaloo Horns, zatim Zdenka Kovačiček & Blues Company Love Janis i domaći sastav Cottonpickers. Ulaznica za Crossroads Festival košta 1.200 dinara u pretprodaji, a 1.400 dinara na dan manifestacije.

Zvezda iz Čikaga

U Beograd dolaze neki od najprefinjenijih bluz, soul i R&B svirača današnjice. Deitra Farr i Raphael Wressnig su stari saradnici s obzirom da su Hammond orgulje omiljeni instrument ove legendarne čikaške pevačice. Uz gitare koje sviraju Alex Schultz i Enrico Crivellaro i ritam o kome brine Silvio Berger, a uz pomoć duvača Big Boogaloo Horns, publika će čuti eksplozivnu, a ipak elegantnu muzičku mešavinu koja pokriva veliko područje od downhome bluesa, do sweet soula i funka. Raphael i Alex su prošle godine objavili album „Soul Gift“, kojim su pobrali najpozitivnije kritike širom sveta.

Velika zvezda ove bluz-soul revije nesumnjivo je Deitra Farr. Više puta nominovana za Blues Music Award u kategoriji tradicionalnih bluz pevačica, članica je Mississippi Heat od 1993. do 1997, učesnica u projektu The Women Of Chicago Blues (2006-2010), višestruko nagrađivana za album „The Search Is Over“, a predstavlja jednu od poslednjih zvezda zlatnog perioda čikaškog bluesa.

S ljubavlju, Zdenka

Čak i kratak osvrt na biografiju Zdenke Kovačiček govori da njena karijera traje više od pet decenija, da je nastupala sa najpoznatijim grupama SFRJ rock scene, sarađivala sa eminentnim jazz muzičarima, učestvovala na festivalima, objavila desetak albuma i imala isto toliko hitova tokom 70-tih i 80-tih godina prošlog veka. Tokom svoje duge karijere oprobala se veoma uspešno u mnogim muzičkim i scenskim žanrovima. Kruna njenog angažmana na oba ova polja i, verovatno najveći izazov, usledili su nedavno.

Mjuzikl „S ljubavlju, Janis“ postavljen je 2008. godine u zagrebačkom pozorištu „Komedija“, a Zdenka je bila logičan izbor za naslovnu ulogu. Kada je predstava završila svoj pozorišni život, Zdenka i njen prateći band, Branko Bogunović, Neven Mijač, Tomas Krkač i Krešimir Randić, nastavili su da koncertno izvode program Janis Joplin.

Srpski blues

Bend iz Mladenovca osnovan je 2004. godine. Dugo sviraju u klubovima i festivalima svaki put opravdaju reputaciju odličnog live banda. Osvojili su prvo mesto na 45. Zaječarskoj gitarijadi, 2011. godine.

Krajem prošle godine objavili su debi album „Slaughterhouse Blues“, na kome se nalazi deset autorskih numera. Od tada Cottonpickers vredno i uporno promovišu svoju muziku, spoj energičnog rocka i emotivnog bluz prizvuka. (danubeogradu.rs)