Naslovna » Izlasci » Shopping » OS X Mavericks – najrevolucionarniji OS X do sada
OS X Mavericks
OS X Mavericks

OS X Mavericks – najrevolucionarniji OS X do sada

Paralelno sa predstavljanjem novih MacBook Pro računara sa Retina ekranima i novih iPad tableta Apple je lansirao i novu verziju OS X platforme pod imenom Mavericks.

Ista donosi više od 250 funkcija korisnicima i veoma visok nivo bezbednosti zahvaljujući kom niko osim vlasnika Mac računara ne može da pristupi ili zloupotrebi informacije. I sve to potpuno besplatno – šta više onda jedan prosečan korisnik računara može da očekuje od nove OS X platforme? Pa, na primer, bolje radno okruženje i značajno viši nivo komfornosti…

iBooks je jedan od najzanimljivijih dodataka Mavericks-a i omogućava jednostavno i lako prelistavanje elektronskih knjiga, kao i njihovo skladištenje i čuvanje. Sa iBooks aplikacijom sada je moguće pristupiti bazi koja sadrži više od dva miliona knjiga i maksimalno uživati u svim njihovim sadržajima.

Maps je sekcija koju je Apple godinama (pomalo nepravedno) zapostavljao, ali sada je čvrsto rešio da stvari dovede na mesto. Vizuelno Maps izgledaju fantastično i nude mogućnost 3D prikaza u realnom vremenu. Lokacije, znakovi i brojni drugi detalji koji se nalaze na ovoj aplikaciji donose jedno potpuno novo iskustvo pretrage i navođenja.

Calendar je dobio novi izgled i sada ima opciju da se kroz njega vremenski putuje. Pošto je sihronizovan sa Facebook-om nudi i obaveštenja o događajima na ovoj popularnoj društvenoj mreži. Tu je i novi Safari kao i izuzetno lepo rešena Tag sekcija kojom je moguće povezivati ljude, događaje i lokacije.

MultipleDisplays postoji već neko vreme kao funkcija u OS X okruženju, ali u svom izdanju na OS X Mavericks platformi donosi veću fleksibilnost i mogućnost paralelnog rada u više displeja nezavisno od toga šta se radi na baznom.

Sistem notifikacija (Notifications) je blago redizajniran, ali suštinski je daleko funkcionalniji bez obzira radite li na MacBook notebook-ovima ili Mac desktop računarima. Sjajna stvar je što su notifikacije sada aktivne u okviru velikog broja aplikacija.

Finder je napokon dobio tabove i slobodu rada u više prozora (tabova) što komfornost podiže na najviši mogući nivo. Pored njega i okruženje je vizuelno pretrpelo određene promene i to u smeru modernizacije i interakivnosti.

Pored svega navedenog OS X Mavericks poseduje i kod za štednju energije koji donosi do sat i po vremena duže trajanje baterija na svim MacBook računarima, što do sada nijedan OS nije ponudio.

Kontakt: www.apcom.rs i www.apple.com

loading...