Naslovna » Izlasci » Izložbe » Jonin sarkofag u Knez Mihailovoj ulici
Jonin sarkofag
Jonin sarkofag

Jonin sarkofag u Knez Mihailovoj ulici

Danas, 17. decembra u 13.00, u Knez Mihailovoj ulici (ugao sa Ulicom Vuka Karadžića) biće izložen Jonin sarkofag u okviru prostorne instalacije „Prezentacija Joninog sarkofaga – nova čitanja u javnom prostoru“.

Osim replike u Knez Mihailovoj, koja će biti postavljena do juna 2014. godine, svi zainteresovani moći će da vide i originalni Jonin sarkofag u Velikom barutnom magacinu danas od 10.00 do 17.00.

Reč je o replici Joninog sarkofaga – kamenog sarkofaga s kraja III i početka IV veka, koji potvrđuje prisustvo hrišćanstva u Beogradu u ovom periodu. Jonin sarkofag razlikuje se od ostalih iz tog perioda po hrišćanskim simbolima i tematici uklesanoj na njemu: biblijska scena iz Starog zaveta, iz života proroka Jone i prikaz Hrista Spasitelja kao Dobrog pastira, koji je simbol prolaznosti zemaljskog i večnosti nebeskog života.

Sarkofag potiče sa severoistočne, rimske, gradske nekropole Singidunuma, koja se nalazila na dunavskoj padini. Otkriven je davne 1885. godine, kao slučajni nalaz na uglu Kapetan Mišine i Gospodar Jovanove ulice. Danas, sarkofag pripada zbirci Narodnog muzeja u Beogradu, a čuva se u Velikom barutnom magacinu u Donjem gradu Beogradske tvrđave.

Projekat realizuje JP „Beogradska tvrđava“ u saradnji sa Muzejom grada Beograda, zahvaljujući sredstvima Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, u okviru obeležavanja 1.700 godina Milanskog edikta. (Beoinfo)

loading...