Naslovna » Izlasci » Pozorište » Pinokio: Premijera predstave Ali Baba i 40 razbojnika

Pinokio: Premijera predstave Ali Baba i 40 razbojnika

U četvrtak, 6. februara od 20.00, u Pozorištu lutaka „Pinokio“ biće održana premijera predstave „Ali Baba i 40 razbojnika“.

Predstava je autorski projekat reditelja Nikole Zavišića, a lutke, scenografiju i kostime pripremio je Filip Jevtić. Igraju: Zorana Milošaković-Tasić, Goran Popović, Željka Mandić i Jovan Popović.

Ovo je Ali Babina potraga za blagom (dušom) i glavna vodilja je da bogatstvo nije najvažnije: mnogo su važniji ljubav i prijateljstvo. Ovo je poznata priča o Bagdadskom siromahu Ali Babi i njegovom najboljem prijatelju, mudrom magarcu Izidoru, ispričana na malo drugačiji način.

Jednog dana, dok su sekli drva u blizini Bagdada, Ali Baba i Izidor slučajno pronalaze Sezam – tajnu pećinu u kojoj grupa od 40 opasnih razbojnika skriva opljačkano blago. Uz pomoć tajne šifre, Ali Baba uspeva da uđe u pećinu i odnese malo blaga kući. Tu počinju problemi, jer njegov pohlepni brat, bogati trgovac Ćazim, saznaje za njegovu tajnu i odlazi u Sezama da uzme opljačkano blago.

Razbojnici ga tamo zarobe, ali ga njegov brat Ali Baba oslobađa, ranjenog i potpuno iscrpljenog. Ali Babina pametna žena Mulana pronalazi Mustafu, obućara koji je ujedno i lekar, a ima i čarobne moći. Mustafa pomogne Ćazimu, ali pre toga pomogne Ali Babi i ekipi da savlada besne razbojnike koji ih napadaju pošto su otkrili da je Ćazim pobegao iz Sezama.

Kada im pomogne da savladaju razbojnike, Mustafa otkriva razlog Ćazimovoe pohlepe i stalne želje da ima više blaga i zlata. Taj razlog je Zloćudni Jednooki Zek, mali zec koji se zavlači ispod turbana i stvara ljudima pohlepne i ružne misli. Mustafa odluči da pripitomi Jednookog Zloćudnog Zeka kako ne bi više mučio ljude, a Ali Baba i ekipa odluče da opljačkano blago podele svim ljudima u Bagdadu. (danubeogradu.rs)