Naslovna » Izlasci » Festivali » 42. FEST: Poslednji dan u Sava centru
Duran Duran
Duran Duran

42. FEST: Poslednji dan u Sava centru

U nedelju, 9. marta, u Velikoj dvorani Sava centra na programu su tri filma a poslednjom projekcijom će biti zatvoren 42. FEST.

Metro (16.30)

Ruski blokbaster Metro poznat je kao prvi veliki ruski film katastrofe. Sa budžetom od 13 miliona evra, ovaj film je fascinantno tehnološko dostignuće i triler do sada neviđen u ruskoj kinematografiji.

Najveći utisak koji film ostavlja je u domenu vizuelnog, scnografija, režija i specijalni efekti su na neverovatnom nivou, a mnogi ističu da je sa daleko manjim budžetom od tipičnog holivudskog, filma uspeo da postigne daleko više. Iako pozajmljuje klišee i zaplete iz sličnih ostvarenja (mnogi ga upoređuju sa Staloneovim filmom Daylight), Metro je ipak specifičan ruski film. Ovo nije samo puko rešavanje katastrofalnog urušavanja tunela i jednolinijska sudbina putnika, već i lične drame preživelih.

Film je takođe kritika ekonomskog progresa u savremenoj Rusiji. Podzemni tuneli se bukvalno urušavaju pod teretom novih zgrada, a hitne službe ne mogu da dođu do mesta nesreće zbog gužve u saobraćaju. Stari radnik na održavanju jedini shvata moguću opasnost, ali niko od mlađih kolega ga ne sluša.

Andrej, koji bi mogao da bude bogat, ali je umesto toga izabrao rad u bolnici, u suprotnosti je sa Vladom, ljubavnikom njegove žene koji je predstavljen kao amoralni agent za nekretnine. Sukob stare i nove Rusije je očigledan, a pukotine na tunelu oslikavaju neminovne pukotine u društvu.

Plavo je najtoplija boja (19.00)

Pobednik prošlogodišnjeg festivala u Kanu, film Plavo je najtoplija boja, u javnosti je poznat kao jedan od najkontroverznijih, ali i najboljih filmova 2013. godine. Miljenik kritičara, dočekan je sa stojećim ovacijama na premijeri, ali je i ovenčan brojnim nagradama, uključujući nagradu FIPRESCI žirija u Kanu, Luj Delik nagradu za najbolji francuski film, nominovan je za dve BAFTA i tri Satelit nagrade. Iako nije nominovan za Oskara zbog greške u prijavljivanju, nominovan je za čak osam francuskih Oskara, tj. nagrada Cezar, i bio je u konkurenciji za Zlatni globus.

Najveće dostignuće je svakako Zlatna palma u Kanu koja je prvi put u istoriji dodeljena reditelju Abdelatifu Kešišu (Abdellatif Kechiche) i dvema glavnim glumicama – Lei Sejduks (Lea Seydoux) i Adel Eksarčopulos (Adele Exarchopoulos). U kategoriji kojom dominiraju muškarci, glumice su napravile pomak budući da je ovo tek drugi put u istoriji da ženska osoba osvoji Zlatnu palmu, pa makar i počasnu.

Dok je snimao svoj drugi film, Kešiš je počeo da razmišlja o filmu koji bi pratio život jedne učiteljice, ali njegova ideja je svoj konačni oblik dobila kada je naišao na grafičku novelu Žili Maro pod imenom Plavo je najtoplija boja. Njegov film nije adaptacija novele, Kešiš je samo nadogradio ljubavnu priču na svoju priču o odrastanju jedne devojke, zbog čega je originalni naziv filma Adelin život: Poglavlje 1 i 2.

Duran Duran (22.00)

Zvanični program FEST-a zatvoriće film Duran Duran reditelja Dejvida Linča (David Lynch). Ovo je snimak koncerta izvedenog 23. marta 2011. u Majanskom teatru u Los Anđelesu.

Linč je režirao snimak koji je uživo prenošen na internetu i koji je pratilo nekoliko miliona ljudi. Bendu su se pridružili gosti – bend My Chemical Romance, pevačica Beth Ditto iz benda Gossip, muzički producent Mark Ronson i pevačica Kelis. (danubeogradu.rs)

loading...