Naslovna » Izlasci » Festivali » Festival MAD in Belgrade, 24. i 25. maja na Ušću
MAD in Belgrade - Neneh Cherry
MAD in Belgrade - Neneh Cherry

Festival MAD in Belgrade, 24. i 25. maja na Ušću

U parku ispred Muzeja savremene umetnosti, na Ušću, 24. i 25. maja biće održan festival MAD in Belgrade!

Ulaznice za dvodnevni MAD in Belgrade festival od danas se nalaze u pretprodaji na svim prodajnim mestima Eventima u Srbiji, i to po ceni od 1.200 dinara za jednodnevnu, odnosno 2.000 dinara za kompletnu festivalsku ulaznicu. Ulaznice će u redovnoj prodaji biti skuplje.

Potraga za naduvanim zekom je završena! Džinovski zeka Riki pojavio se jutros na Trgu Nikole Pašića, da najavi festival MAD in Belgrade. Četrnaest metara visoka skluptura delo je poznatog holandskog umetnika Florentijna Hofmana i družiće se sa Beograđanima naredne tri nedelje.

MAD in Belgrade će pretposlednji vikend maja pretvoriti u najluđu i najdužu žurku u Beogradu. MAD će biti mesto susreta najzanimljivijeg iz noćnog života Beograda i sveta u 48 sati neprekidnog ludila u najboljem smislu te reči!

Na više lokacija nastupiće više od 100 izvođača elektronskog i dance žanra, uz posebne live nastupe, ali to nije sve. Ono što MAD in Belgrade nudi posetiocima je eksplozija doživljaja i iskustava, interaktivna zabava, učestvovanje u igri koja neprekidno traje tokom dva dana. Uzbudljive aktivacije posetilaca biće sastavni deo MAD iskustva, a gigantske skulpture i arhitektonske intervencije postaju kulise za potpuno novo parti iskustvo.

Centralna mesta okupljanja svih parti-životinja biće dve glavne bine: Mad Dog i Crazy Rabbit bina, postavljene u parku ispred Muzeja savremene umetnosti na Novom Beogradu. Osim u parku, žurka je i na vodi! Za one koji žele da deo magije prenesu na jutro i dan, žurka se širi na splavove i party brodiće, odmah nadomak glavnih festivalskih stejdževa. Na ovim manjim scenama, biće predstavljena posebna MAD izdanja domaćih party kolektiva i njihovih gostiju iz inostranstva.

Lajnap prvog MAD in Belgrade festivala predstaviće najzanimljivije izvođače svetske i beogradske dance muzičke scene. Pažljivo su odabrani hrabri i inovativni umetnici koji pomeraju granice i otvaraju nove dimenzije, ali tu će biti i već etablirani izvođači i vlasnici velikih hitova.

Za sve goste Beograda preporučujemo smeštaj u Apartmanima Barsa – u srcu grada, po veoma pristupačnim cenama!

Prvog festivalskog dana nastupiće pop-ikona Neneh Cherry, kojoj će ovo biti prva poseta Beogradu! Pevačica poznata po planetarnom hitu „7 Seconds“ dolazi na MAD da predstavi svoj novi album „Blank Project“, nastao u saradnji sa space-jazz duom RocketNumberNine.

Prvo festivalsko veče donosi i nastup najboljeg svetskog DJ-a na Resident Advisor listi za 2013. godinu. U pitanju je Dixon, berlinski DJ i producent. Istog dana, razlog za slavlje imaće i ljubitelji skandinavske elektronske muzičke scene, jer dolazi Lindstrøm, kralj nordijskog disco-a, koji je nastupao na svim značajnijim evropskim i svetskim muzičkim festivalima. Trojac WhoMadeWho doneće prvoj festivalskoj večeri i dozu harizmatičnog indie elektronskog zvuka.

Druge večeri nastupiće Tonny Allen, jedan od najcenenijih afričkih bubnjara, i to u sasvim posebnom electro-jazz izdanju, uz pratnju saksofoniste Jimi Tenora. Istog dana, beogradskoj publici predstaviće se harizmatčina Kelela, pripadnica nove L.A. scene i zastupnica r’n’b žanra. Druge festivalske večeri, svoj karakteristični tech-house DJ set izvešće Omar S, zvezda detroitske scene.

Jedan od hedlajnera druge večeri biće ni više ni manje nego DJ Krush, zvezda Ninja Tune etikete i virtuozni skreč master za gramofonima, koji dolazi iz dalekog Japana. Na MAD stiže i Wankelmut, dvadesetčetvorogodišnji mladić koji je vlasnik remiksa „One Day/ Reckoning Song“ sa platinumskom digitalnom prodajom!

MAD in Belgrade - Zeka Riki

Zeka Riki – delo poznatog umetnika Florentijna Hofmana

Zeka Riki na Trgu Nikole Pašića samo je početak iznenađenja koja će Beograd doživeti u mesecima do održavanja festivala MAD in Belgrade. Autor skulpture Florentijn Hofman je konceptualni umetnik koji trenutno živi u Roterdamu, a svoje gigantske skulpture i instalacije postavlja na javnim mestima širom planete. Njegova do sada najpoznatija skluptura jeste džinovska žuta patkica, gigantska verzija igračke koju je svako kao dete nosio sa sobom u kadu. Patkica plovi morima i okeanima od 2007. godine obilazeći svetske metropole.

Beogradski zeka Riki visok je 14 metara i prema rečima autora, takođe podseća na detinjstvo: „Riki je apstraktan prikaz moje drage igračke iz detinjstva. Sada kada sam veliki dečak, još uvek razbacujem svoje igračke unaokolo. MAD in Belgrade otvara vrata za sve ono neobično i nedefinisano, što nas provocira i udaljava od naše dnevne rutine… a to je LUDO (MAD)“ – otkrio je Florentijn.

Zeka Riki će na trgu Nikole Pašića ostati tri nedelje, a posle kratke dremke, ponovo će se pojaviti među posetiocima festivala MAD in Belgrade 24. i 25. maja na festivalskoj lokaciji u parku kod Muzeja savremene umetnosti. (danubeogradu.rs)

MAD in Belgrade: Line up