Naslovna » Izlasci » Film » Dokumentarni četvrtak: Tišina u božjoj kući
Tišina u božjoj kući
Tišina u božjoj kući

Dokumentarni četvrtak: Tišina u božjoj kući

Projekcija dokumentarnog filma „Tišina u božjoj kući“ biće održana 15. maja od 20.00 u KC Rex (Jevrejska 16) u okviru serijala „Dokumentarni četvrtak“.

Film je delo višestruko nagrađivanog američkog reditelja, Aleksa Gibnija, dokumentariste koji već godinama nudi beskompromisni pogled na političku scenu Amerike.

Autor istražuje tajne zločine oca Lorensa Marfija, sveštenika iz Milvokija, koji je odgovoran za zlostavljanje više od 200 gluve dece unutar škole nad kojom je bio nadležan.

FIlm dokumentuje prvi javni protest upućen protiv seksualnog zlostavljanja u okviru crkve u SAD-u. Ovaj protest je pokrenuo slučaj koji se protezao tri decenije i konačno rezultovao pravnom tužbom protiv samog pape. Prilikom istrage korišćeni su dokumenti iz vatikanske tajne arhive koji razotkrivaju ambivalentni položaj pape u njegovoj odgovornosti, ali i nemoći pred učestalošću slučaja pedofilije unutar crkve.

Iako je 2009. dobio Oskara (Taksi do tamne strane), Gibni je za film „Tišina u božjoj kući“ bio ‘samo’ nominovan za prestižnu nagradu, ali je po raznim svetskim filmskim festivalima dobijao nagrade za najbolji dokumentarni film prošle godine. Pored bavljenja dokumentarnim filmom, Gibni je aktivni bloger i novinar koji redovno doprinosi rubrikama uglednih časopisa Njuzvik, Los Anđeles Tajms i Hafington Post.

Cena ulaznice je 200 dinara. (danubeogradu.rs)