Naslovna » Izlasci » Izložbe » Izložba „Svetlost u mraku Prvog svetskog rata“
Svetlost u mraku Prvog svetskog rata
Svetlost u mraku Prvog svetskog rata

Izložba „Svetlost u mraku Prvog svetskog rata“

Od 10. maja do 10. septembra u Narodnom muzeju biće otvorena izložba „Svetlost u mraku Prvog svetskog rata“ povodom 170 godina osnivanja, ali i kao podsećanje na 100 godina od početka Prvog svetskog rata.

Kroz antologijski izbor umetničkog stvaralaštva iz prve dve decenije 20. veka publika će imati priliku da upozna najviše domete srpskog impresionizma, nezaobilazne u pregledima umetnosti u našim i svetskim galerijama i muzejima.

Na izložbi realizovanoj uz podršku Ministarstva za kulturu i informisanje Republike Srbije, u okviru državnog programa obeležavanja stogodišnjice od početka Prvog svetskog rata, predstavljena su vrhunska ostvarenja protagonista impresionizma koja se čuvaju u Narodnom muzeju, Muzeju savremene umetnosti, Muzeju grada Beograda, Spomen-zbirci Pavla Beljanskog, Umetničkoj galeriji Nadežda Petrović, kao i radovi iz privatnih kolekcija.

Posetioci Narodnog muzeja imaće priliku da vide remek-dela Nadežde Petrović, Mališe Glišića, Milana Milovanovića i Koste Miličevića, čiji su životi i umetnost svetlosti trajno prepleteni sa užasima i mrakom Velikog rata. (danubeogradu.rs)

loading...