Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » Svetski dan bez duvanskog dima – 31. maj
Svetski dan bez duvanskog dima
Svetski dan bez duvanskog dima

Svetski dan bez duvanskog dima – 31. maj

Svetska zdravstvena organizacija 31. maja obeležava Svetski dan bez duvanskog dima pod sloganom „Povećanje poreza na duvan“, saopštio je Gradski zavod za javno zdravlje.

Najefikasniji pristup u kontroli širenja upotrebe duvana jesu mere koje direktno smanjuju potražnju za njim, kao što su zabrana reklamiranja i zabrana pušenja na javnim mestima, kao i povećanje cene duvanskih proizvoda povećanjem taksi. Povećanje cena pakovanja cigareta za 10 odsto može smanjiti potražnju za četiri procenta u razvijenim zemljama i za osam odsto u nerazvijenim i zemljama u razvoju.

Pušenje je vodeći faktor rizika u Srbiji koji doprinosi smrtnosti i odgovoran je za 13,7 odsto izgubljenih godina života. Najveći uticaj duvan ima za nastanak raka pluća, bolesti srca i hronične opstruktivne bolesti pluća.

U Srbiji, po podacima istraživanja zdravlja stanovnika, svakodnevno ili povremeno puši 38,1 odsto muškaraca i 29,9 odsto žena. U odnosu na istraživanje iz 2000. godine, učestalost pušenja smanjena je za 9,8 odsto kod muškaraca i 3,8 kod kod žena.

Trećina trudnica u našoj zemlji puši u nekom periodu trudnoće ili u celoj trudnoći, uprkos posledicama koje duvanski dim može imati na plod. Ukoliko žena puši tokom trudnoće ili je izložena pasivnom pušenju, to je veći rizik od pobačaja, mrtvorođenja, rađanja deteta male telesne težine, sindroma iznenadne smrti deteta, kao i češće pojave alergijskih bolesti kod dece, češćih infekcija respiratornih organa i upale srednjeg uha.

Usvajanjem Okvirne konvencije o kontroli duvana 2006. godine, kao i Nacionalne strategije kontrole duvana 2007, naša zemlja je aktivnosti u ovoj oblasti postavila kao prioritet i definisala mere za smanjenje ponude i tražnje za duvanskim proizvodima.

Donete zakonske mere u oblasti zabrane prodaje duvanskih proizvoda maloletnim licima, zabrane reklamiranja, kao i u oblasti zaštite stanovništva od izloženosti duvanskom dimu u radnom i javnom prostoru, predstavljaju neophodan preduslov za delotvorno sprovođenje strateških smernica u praksi.

Proteklih godina značajne aktivnosti su sprovedene na unapređenju informisanosti i znanja populacije o štetnosti pušenja i načinima prevencije, pre svega obeležavanjem datuma iz kalendara zdravlja, širenjem mreže savetovališta za odvikavanje od pušenja, sprovođenjem zdravstveno-vaspitnog rada u zdravstvenim i obrazovnim ustanovama.

loading...