Naslovna » Izlasci » Muzika » Koncerti » Nišville 2014 u Kolarcu, 16. avgusta
Brussels Jazz Orchestra
Brussels Jazz Orchestra

Nišville 2014 u Kolarcu, 16. avgusta

U Kolarcu, 16. avgusta od 20.00, biće predstavljen deo programa ovogodišnjeg jazz festivala Nišville. Nastupiće jedan od najboljih svetskih big bendova Brussels Jazz Orchestra i po mnogima najbolji srpski jazz sastav – niški Eyot.

Brussels Jazz Orchestra, koji u Nišu nastupa prethodnog dana, izvešće multimedijalni projekat „Graphicology“ – vizuelnu jazz partituru, odnosno, spoj grafičke novele i muzike za jazz big band – koju zajedno sa BJO potpisuje i poznati belgijski strip autor Philip Paquet, čije su jazz grafičke novele (posebno ona o Luisu Armstrongu) stekle svetsku popularnost. Izabrao je svoja četiri već postojeća stripa sa jazz tematikom i uradio dva potpuno nova, a za sve to je šest autora napisalo muziku koju BJO izvodi na sceni dok se strip priče emituju na video bimu.

Zvanična potvrda visokog rejtinga BJO (koji ove godine obeležava 20 godina rada), jesu i ovogodišnje nominacije za dve Grammy nagrade: za album „Wild Beauty“ (na etiketi „Half Note Records“) na kom gostuje poznati saksfonista Joe Lovano – u kategoriji „najbolji album velikog džez ansambla“, i za „najbolji instrumentalni aranžman“ (autor Gil Goldstein) – za naslovnu kompoziciju sa ovog albuma. Podsećamo da je Brusselss Jazz Orchestra izveo soundtrack za film „The Artists“ koji je dobio Oskara i za najbolju muziku.

Niški sastav Eyot promovisaće treći album „Similarity“ koji će se pojaviti 1. avgusta na američkoj etiketi „Ninety and Nine Records“. Ovaj kvartet koji je nastao upravo na Nišville festivalu, održao je do sada više od sto koncerata u 18 zemalja (od Velike Britanije preko Nemačke, Italije i Rusije – do Kine i Južne Koreje). Pobednici su konkursa Umbria Jazz Balkanic Windows (2009) i Midem Off Showcase u Kanu, a njihovi albumi i prikazi koncerata u superlativima su predstavljeni u mnogim magazinima i na vodećim jazz sajtovima u svetu.

U prodaji su dve kategorije karata po ceni od 700 i 1.000 dinara, u zavisnosti od pozicije sedišta u Sali Zadužbine Ilije M. Kolarca. (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.