Naslovna » Porodica » Deca » „Bolnica za medvediće“ u Delta City-ju
Bolnica za medvediće
Bolnica za medvediće

„Bolnica za medvediće“ u Delta City-ju

Interaktivna radionica „Bolnica za medvediće“ biće organizovna u atrijumu Delta City-ja, 11. i 12. marta od 12.00 do 20.00.

Kako da previjete svog medvedicća, date mu lek ili objasnite koliko su vitamini važni, kako da se oslobodite straha od lekara i izgradite odnos poverenja… samo je deo onoga što će deca imati priliku da kroz igru nauče u okviru radionice „Bolnica za medvediće“.Za dž

U pitanju je međunarodni projekat, namenjen pre svega deci od tri do devet godina, koji se realizuje u saradnji dve studentske organizacije Medicinskog fakulteta, Univerziteta u Beogradu – Studentske unije medicinara (SUMC) i Komiteta za međunarodnu saradnju studenata medicine Srbije (IFMSA Serbia).

Kako izgleda pregled u „Bolnici za medvediće“?

U atrijumu Delta City-ja biće postavljen ambijent prave male bolnice u kojoj se nalaze čekaonica, prijemno odeljenje, odeljenje opšte prakse, kao i rendgen i ambulanta za previjanje.

Samo u „Bolnici za medvediće“ deca su roditelji, medvedići pacijenti, a studenti medicine lekari.

Dok čekaju na prijem svog medvedića, deca će u čekaonici razgovarati sa studentima o zdravoj ishrani i održavanju lične higijene, čime im se skreće pažnja da redovno vode računa o svom zdravlju i na vreme razviju osećaj odgovornosti.

Na prijemnom odeljenju studenti medvedićima otvaraju zdravstvene knjižice, a decu pripremaju da zajedno sa njima učestvuju u pregledu – daju im hirurške kape, rukavice, maske, stetoskop.

Na odeljenju opšte prakse deca sa studentima lekarima pregledaju medu, otkrivaju od čega boluje i šalju ga dalje na analize u okviru kojih ide na rendgen, previjanje ruke ili noge, injekciju ili šta se ustanovi da mu je potrebno. Na kraju svih pregleda, student lekar savetuje dete kako dalje da se stara o medi i šta mu je potrebno za pravilan oporavak.

– Čitav pregled predstavlja zabavnu igru, a enterijer improvizovane bolnice i uverljivost svih lekarskih rekvizita deluju vrlo stimulativno na decu koja ih povezuju sa stvarnim životom i na taj način se oslobađaju od stečenog straha. Najvažnije je da se sa detetom uspostavi dobra komunikacija da bi se ono osetilo prijatno tokom boravka na pregledu, ali i kako bi se izgradile dugoročne čvrste veze između doktora i deteta, zasnovane na poverenju i otvorenosti – ističe Milica Stojanović, koordinatorka projekta „Bolnica za medvediće“, u ime Studentske unije medicinara.

Učestvovanje na manifestaciji je besplatno. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.