Punjenje baterija
Punjenje baterija

Punjenje baterija

Kraj zime je doba godine koje se uobičajeno povezuje sa nedostatkom energije. Dakle, potrebno nam je „punjenje baterija“.

Iako su dani duži sa sve više sunca, umor nas obično sprečava da ih koristimo aktivno i u meri u kojoj bismo želeli.

Naučnici sa Harvardske medicinske škole Univerziteta Harvard (Harvard Medical School) fenomen umora slikovito opisuju poredeći ga sa popularnim plišanim zekama iz reklame za Energizer (u Evropi Duracell) baterije, koji jedan po jedan usporavaju, dok onaj zec sa dovoljno energije, kakvi bismo svi želeli da budemo, zadovoljno nastavlja dalje.

Ukoliko tokom dana umor počinje da se povećava (a isključeni su svi ozbiljni zdravstveni razlozi) lekari sa Harvarda preporučuju četiri jednostavna koraka koja će „napuniti baterije“.

Četiri koraka

Potrebno je, jednostavno, usporiti. Zadaci se ne moraju završiti za nekoliko prvih sati u toku radnog dana.

Svi koji mogu svoje aktivnosti da planiraju i u poslepodnevnim i večernjim satima, trebalo bi da između radnih napora prave pauze, u kojima bi se odmorili i imali obroke.

Kratak san od 20-30 minuta može da osveži i odmori. Ne preporučuje se osobama koje imaju problem sa noćnom nesanicom – umesto dremke, zamena može da bude šetnja u istom trajanju.

Najveći deo suplemenata (vitaminiskih i drugih dodataka ishrani) trebalo bi izostaviti. Njihovo dejstvo na povećanje energije i usporavanje starenja nije naučno dokazano.

DHEA preparate (steroidne hormone) nikako ne bi trebalo uzimati na osnovu reklama iz časopisa, bez saveta lekara. Isto se odnosi i na preparate gvožđa, koji koriste samo osobama kod kojih je manjak gvožđa u krvi otkriven laboratorijskim testovima.

Vitamini B su potrebni za pretvaranje hrane u energiju koju ćelije mogu da upotrebe, ali veće količine od neophodnih ne donose nikakvu dodatnu korist.

Mudrost pri unošenju dodatne energije je suštinska. Slatka kifla iz pekare dodaje veliku količinu kalorija i trenutno pomaže, ali telo ovu vrstu hrane brzo razgradi, a posledice su ponovni pad šećera u krvi i umor.

Proteini i nerafinisani ugljeni hidrati su bolje rešenje – na primer jogurt sa sniženim sadržajem masnoća sa malo oraha, suvog grožđa i meda će se razgrađivati postepeno. Obroci moraju da budu redovni i pravilno raspoređeni tokom celog dana.(danubeogradu.rs)