Naslovna » Izlasci » Festivali » Dani austrijskog filma u Dvorani KCB
Dani austrijskog filma - Mračna dolina

Dani austrijskog filma u Dvorani KCB

Uz slogan „Ljubav, smeh i strah“ u Dvorani KCB od 23. do 28. aprila biće organizovan filmski festival Dani austrijskog filma. Cena pojedinačne ulaznice je 250 RSD.

Tradicionalno, manifestaciju pripremaju Austrijski kulturni forum u Beogradu i Kulturni centar Beograda. Na programu je jedanaest izuzetno kvalitetnih austrijskih filmova novije proizvodnje.

Prenosimo tekst Nebojše Popovića, selektora festivala…

Jaka veza sa stvarnošću

Tri reči koje čine moto trećeg festivala austrijskog filma dosta pouzdano određuju suštinu kinematografije koja iz godine u godinu biva sve brojnija, kvalitetnija i raznovrsnija.

Ljubav, smeh i strah su dominantna osećanja u austrijskim filmovima, ali ne samo kao rezultat nametnut žanrovskim obrascima već i kao jaka veza sa stvarnošću s kojom, upravo kroz različite žanrove, austrijski film intenzivno komunicira.

Tako će sva tri pojma biti izrazita u čisto žanrovskim filmovima kao što su briljantni alpski vestern „Mračna dolina“ ili horor komedija „Vampir na terapiji“ ali i u snažnim dramama kao što su „Poslednji ples“ i „Oktobar novembar“ pa čak i u čudnoj drami „Luda ljubav“.

S druge strane, više ljubavi je potrebno i straha prisutno u filmovima o azilatnima i austrijskim građanima pristiglim iz dalekih zemalja „Makondo“ i „Pukotine u betonu“, dok je humor dominantan u filmu „Superego i ti“.

Dva izuzetno važna filma ovogodišnjeg festivala posvećena su umetnosti. „Veliki muzej“ je uzbudljivi dokumentarac koji će ispod priče o obnovi Istorijskog muzeja u Beču reći i pokazati mnogo toga manje poznatog iz svakodnevnog života zgrade i ljudi koji čuvaju najvažnija sećanja ovog sveta. Drugi je „Širli – vizije realnosti“, očaravajuća rekonstrukcija umetničkog univerzuma američkog slikara Edvarda Hopera.

Najpoznatija autorska imena ovogodišnjeg festivala austrijskog filma su Andreas Prohaska („Prvi dan“, „Atentat“, „Slučajna otmica Elfride Ot“), Benjamin Hajsenberg („Spavač“, „Pljačkaš“), Gec Špilman („Antares“, „Revanš“) i Džesika Hausner („Hotel“, „Lurd“). Ali našoj publicu poznat je i Umut Dag čiji je debitantski film „Kuma“ bio zapažen na FEST-u, 2013.

Dobri reditelji koji se bave zanimljivim temama proizvode ljubav, smeh i strah uz čest dodatak večnog Frojda i tako austrijski film čine vrlo privlačnim proizvodom sa dugim rokom trajanja. Za razliku od Mihaela Hanekea i Ulriha Zajdla koji su kinematografije za sebe, autori čije ćemo filmove gledati na festivalu jesu dobar odraz i mera austrijske filmske stvarnosti.

Program pogledajte OVDE.

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.