Naslovna » BG servis » Uklanjanje grafita u centru Beograda
Uklanjanje grafita u centru Beograda
Uklanjanje grafita u centru Beograda

Uklanjanje grafita u centru Beograda

Danas je organizovana akcija uklanjanja grafita u centru Beograda. Radnici „Gradske čistoće“ i „Beograd-puta“ prvo su čistili fasade u Ulici 1300 kaplara.

– Većina fasada pod zaštitom države biće pokrivena kamerama kako bismo identifikovali one koji ispisuju grafite i sprečili ponovne pokušaje oštećenja gradskih fasada – rekao je gradski menadžer Goran Vesić.

Istakavši da je glavna poruka ove akcije da svi moramo zajedno voditi računa o izgledu mesta u kome živimo, Vesić je podsetio da grad pripada svim svojim građanima.

– Ne postoji ta gradska služba ili komunalna policija koja može da sačuva grad ako ga mi samo ne čuvamo. Zato želimo da u ovu akciju uključimo građane, škole, nevladine organizacije, sve koji mogu i žele da pomognu, jer ako ga zajedno ne budemo čuvali, Beograd će biti ružan grad. Ideja nije da se samo očisti prostor kao takav, već da se kod sugrađana probudi svest o očuvanju grada, počev od hodnika i ulaza zgrade u kojoj živimo pa sve do ulice. Ako u tome uspemo, onda smo pobedili, jer grad može da bude lep samo ako to svi zajedno želimo. Grad je onakav kakvim ga mi napravimo, a postavljene kamere predstavljaju preventivu, uz nadu da nećemo morati da ih koristimo. Sve što radimo, činimo u interesu svih naših sugrađana i nadam se da će građani učiniti sve što je potrebno da Beograd napravimo čistim i urednim – rekao je Goran Vesić.

Gradske komunalne službe zajedno sa volonterima ulaze u treću nedelju prolećnog čišćenja u centru Beograda. Do sada su uklonjeni grafiti na površini od 6.500 kvadratnih metara a akcija će biti nastavljena i narednih nedelja.

Čistiće se fasade u Obrenovcu i Lazarevcu, radiće se na uklanjanju deponija i odmuljavanju kanala. Interesovanje građana je veliko a podizanje svesti o potrebi i značaju čuvanja svog grada je osnovna poruka ove akcije.

Gradska vlada najavila je da bi ova akcija mogla da postane tradicionalna, a april da bude mesec čišćenja grada. Tokom maja gradske službe organizovaće nove slične akcije.

U Beograd-putu biće uvedena posebna služba koja će čistiti grafite. Najavljeno je i uvođenje kazni za one koji ispisuju beogradske zidove. Nasuprot tome, biće određen dovoljan broj lokacija na kojima će pisanje grafita biti dozvoljeno. (Beoinfo)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.