Naslovna » Izlasci » Festivali » II Art-Anima od 2. do 4. juna
Art-Anima: Milana Videnov - Nevidljivi čovek
Art-Anima: Milana Videnov - Nevidljivi čovek

II Art-Anima od 2. do 4. juna

U knjižari Plato (Knez Mihailova 48), od 2. do 4. juna biće održan drugi Festival fantastične književnosti Art-Anima.

Festival je pokrenut sa namerom da se podstakne adekvatnije promišljanje fantastične književnosti i podigne interesovanje stručne i široke javnosti za ovu vrstu literature; da se predstavi aktuelna produkcija ove vrste književnosti kako u svetskim tako i regionalnim okvirima i pruži mogućnost mladim autorima i čitaocima da kroz tribine, predavanja i kreativne radionice steknu što jasniji uvid u njen značaj i domete.

Učesnici programa su najpoznatiji srpski pisci fantastike, prevodioci, urednici, izdavači, književni kritičari, kao i profesori sa univerziteta u Beogradu, Novom Sadu i Nišu.Za dž

Prvi dan, 2. jun

Trodnevni festival, 2. juna od 16.00, otvoriće Nataša Tučev predavanjem „Humanost i pitanje opstanka u Orvelovoj 1984“. Iako je Orvelovo delo antiutopija koja opisuje ekstremni totalitarizam, u njemu se ipak pojavljuju izvesna uporišta humanosti, a ovo predavanje biće posvećeno upravo njima.

Do kraja dana biće upriličena promocija knjige „Granice na vjetru“ poznate hrvatske autorke fantastike Veronike Santo i predstavljanje almanaha „Književna fantastika 2015“.

U okviru promocije almanaha biće dodeljena nagrada „Art-Anima“ Goranu Skrobonji za doprinos popularizaciji SF/H/F proze. Tribina „Strip mračne fantastike u književnosti i drugim umetnostima: Sendmen i Okružen mrtvima“ (Skrobonja, Milan Jovanović, Draško Roganović i Milan Konjević) počeće u 19.30, a nešto kasnije biće promovisana Skrobonjina zbirka priča „Poklade“.

Art-Anima

Drugi dan, 3. jun

Program drugog festivalskog dana otvoriće u 16.00 predavanje dr Tijane Tropin „Granice žanra: Leo Peruc između fantastike, istorijskog i detektivskog romana“, kojim će biti predstavljen, kod nas malo poznati austrijski pisac Leo Peruc, koji je u svojim delima često i veoma uspešno koristio elemente fantastike.

Od 17.00 na programu je netipična promocija zbirke „Kratke priče i Akvarijum za zlatnog karaša“ tokom koje će autor, Radmilo Anđelković, inače organizator više radionica kreativnog pisanja, govoriti i o samoj knjizi i o problematici pisanja kvalitetnih kratkih priča.

Od 18.00 biće upriličeno predstavljanje festivala fantastične književnosti „Refesticon“ iz Bijelog Polja a tom prilikom biće promovisane tri do sada objavljene godišnje zbirke ovog festivala: „Nevidbog“, „Prsten s one strane sna“ i „Đavolji prst“.

Prava poslastica za sve ljubitelje horora i priča o vampirima, očekuje posetioce festivala od 19.00, kada će biti održana tribina o motivu vampira u folkloru i književnosti. Učesnici tribine biće dr Dejan Ognjanović, dr Danijel Sinani, Vlada Arsić i Aleksandar Petrović (aka Aca Seltik). Moderator tribine biće Mladen Milosavljević.

Samu završnicu drugog festivalskog dana od 20.30 začiniće velikan srpske književne fantastike prof. dr Zoran Živković, koji će govoriti o svojim poznanstvima i saradnji sa legendarnim autorima naučne fantastike Isakom Asimovim, Stanislavom Lemom i Arturom Klarkom.

Treći dan, 4. jun

Program počinje od 16.00 tribinom o urbanim legendama. O ovoj, uvek zanimljivoj temi, govoriće Branislava Joković i Jovan Ristić. Od 17.30 biće organizovana promocija izdavačke kuće „Gavran“, koju će predstaviti Milena Dasukidis i Aleksandra Rajković. A uloga domaćina promocije poverena je vrsnom poznavaocu horora i mračne fantastike dr Dejanu Ognjanoviću.

Od 18.30 biće dodeljene nagrade autorima najboljih radova sa konkursa „Fantastična književnost okom foto-kamere“. Gost festivala biće i prof. dr Sava Damjanov, koji će u razgovoru sa Irenom Dajić pričati o svojoj knjizi eseja „Vrtovi nestvarnog – Ogledi o srpskoj fantastici“.

Festival zatvara promocija knjiga Bobana Kneževića „Slobodanida“ i „Slutnja androida“. O knjigama će, pored autora, govoriti Zoran Stefanović, Luna Lu i Dimitrije Vojnov.

Tokom trajanja Festivala fantastične književnosti Art-Anima, biće upriličena izložba odabranih fotografija pristiglih na konkurs „Fantastična književnost okom foto-kamere“.

Ulaz na sva dešavanja je slobodan. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.