Naslovna » Blog » BG Puzzle » Samo je jedan pobednik
Pobednik

Samo je jedan pobednik

U iskonskoj borbi dobra i zla dobro, srećom kao pobednik, mora biti spretnije, jače, pametnije, kreativnije, a često i krvoločnije od samoga zla da bi pobedilo.

Zlo je zlo i tu nema zbora, a dobro je dobro jer smo se mi dobri tako dogovorili. Nevolja je što se dogovaraju i oni drugi pa zato ta bitka nikada i neće prestati.

Otkad je sveta i veka ljudi se dele na pobednike i gubitnike. Ovi prvi dobijaju sve, a drugi – ono što preostane.

Ne samo volja…

Da bi pobedio, pobednik, kao što mu i samo ime govori, pobedonosno je stigao prvi na cilj. Sa startne linije krenula je bezoblična masa iz koje se izdvojio on.

Dakle, samo je jedan pobednik! Svi ostali su izgubili. Čim se popeo na tron, dopisao je istoriju, održao kraći govor i obznanio svetu kako je stigao do vrha. Saopštio je da je bilo teško i neizvesno, prepreke su bile brojne, ali ih je snagom volje, a kad je bilo nužno ognjem i mačem, savladao.

Narod je bacio kape uvis i uskliknuo: Živeo!

Narod voli pobednike. Jedino to i radi. Obožava ih, kuje im stihove, zaliva bronzom… Sve tako, dok se ne pojavi novi pobednik – spretniji, jači, pametniji i kreativniji u borbi koja traje. On je obavezno i lepši od starog, izbledelog i ofucanog. Idealan za odlivak.

Terazije? Ipak, ne…

Petostepena fontana sa skulpturom pobednika na vrhu – simbol petovekovne težnje srpskog naroda da zbaci jaram turske vlasti – koju je projektovao Ivan Meštrović 1912. godine povodom Prvog balkanskog rata, trebalo je da se postavi na Terazijama.

Ideju o postavljanju monumentalne česme Prvi svetski rat je odložio za neka mirnija vremena. Ratna oluja oduvala je prikupljeni materijal, kamen upotrebljen za neke druge potrebe, a fontana kao ideja – zametnuta.

Poratni moralisti izborili su se da im nag mišićav muškarac usred vodoskoka s postoljem visok oko 14 metara ne krasi Terazije, pa je skulptura ratnika otkrivena 1928. godine na vetrovitom Kalemegdanu, sada i u počast nove velike pobede nad Austrougarskom carevinom, odakle s mačem u desnoj ruci i sokolom u levoj dostojanstveno posmatra gubitnike strateški raspoređene u daljini.

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.