Naslovna » BG špijun » Svetske prestonice » Tragedija u Parizu: Sedam napada, 129 poginulih
Tragedija u Parizu (flickr by eric salard)
Flickr by eric salard)

Tragedija u Parizu: Sedam napada, 129 poginulih

Tragedija u Parizu dogodila se sinoć i noćas, a po zvaničnim podacima ubijeno je 127 osoba, dok je više od 350 ranjeno.

Najmanje sedam odvojenih napada dogodilo se u centru Pariza, a najviše žrtava bilo je u jednoj pariskoj koncertnoj dvorani. Sedmorica terorista raznelo se eksplozivom, dok su osmog ubile francuske bezbednosne snage, saopštila je kancelarija tužilaštva u Parizu. Postoji mogućnost da su neki napadači na slobodi. Odgovornost za napad preuzela je Islamska država.

Islamisti su najavili nove napade na Rim, London i Vašington.

Teroristi su ubili 14 osoba u restoranu „Mala Kambodža“, u ulici Šaron ubijeno je 19 osoba, a više od 20 ranjeno. Trojica bombaša samoubica aktivirala su eksploziv na Stadionu Francuska za vreme utakmice Francuska – Nemačka; na stadionu je bilo četiri žrtve, a više od 50 je ranjeno. Po nepotvrđenim informacijama, u blizini stadiona je izveden samoubilački napad u jednoj prodavnici, u kojem su poginule tri osobe.

Teroristi su izveli bar šest koordinisanih napada, uključujući i u muzeju Luvr i u jednom šoping centru.

https://youtu.be/swrQZ5R3pO4

Najgore je bilo u koncertnoj dvorani Bataklan u jedanaestom arondismanu, gde su usred vrlo posećenog koncerta teroristi upali u salu i počeli da nasumično pucaju na posetioce, uzvikujući „Alahu akbar“ i zadržavši gledaoce koji nisu uspeli da pobegnu kao taoce. Policija je brzo intervenisala i ubila najmanje trojicu terorista, ali je na kraju bilans cele talačke drame bio najmanje 80 mrtvih, javljaju francuski mediji.

Za sada nije poznato kako je tačno talačka kriza okončana, a po navodima francuskih medija, dvorana koja prima 1.500 ljudi bila je u trenutku terorističkog napada ispunjena do poslednjeg mesta.

Trenutno nije moguće reći koliko je ukupno povređenih u terorističkim napadima, ali da je, po nepotvrđenim informacijama, broj mrvih veći od broja povređenih.

Dodatna otežavajuća okolnost je što se većina napada dogodila u noći između petka i subote u kvartu u blizini Trga Bastilja, jednog od najomiljenijih odredišta pariskog noćnog života.

Pariz se budi, umoran, crn, smrznut ali ponosan i uspravan, gord i još jači nego pre!

— Vladan Filipovic (@VladanF) November 14, 2015

Četiri osobe iz Srbije je povređeno, ali nisu u životnoj opasnosti.

Air Serbia nastavlja da obavlja ‎dva puta dnevno svoje redovne letove između Pariza i Beograda. Bezbednost putnika, posade i aviona je najveći prioritet za Air Serbia i kompanija će nastaviti pažljivo da prati situaciju u Francuskoj.

Tužno jutro u Francuskoj

Prvi put posle II svetskog rata u Francuskoj je uvedeno vanredno stanje. Granice su zatvorene. Vojnici su raspoređeni po Parizu. U Francuskoj je proglašena trodnevna žalost.

Francuski predsednik Fransoa Oland izjavio je da je „Francuska odlučna; krećemo u bitku i bićemo nemilosrdni“.

Usred noć izbio je požar u izbegličkoj kampu u Kaleu, ali se za sada ne zna da li je požar izbio slučajno ili je reč o osvetničkom napadu.

Obrazovne ustanove u Parizu od jutros ne rade, zatvorene su galerije i muzeji. Pojedine turističke agencije otkazale su dolazak u Pariz. (Domaće i svetske agencije)

https://youtu.be/Y_5rk3ELnLQ

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.