Naslovna » Izlasci » Muzika » Koncerti » Vilijam Parker prvi put u Beogradu
Vilijam Parker (foto: Ken Vajz)
Vilijam Parker (foto: Ken Vajz)

Vilijam Parker prvi put u Beogradu

Kontrabasista Vilijam Parker prvi put dolazi u Beograd, a nastupiće u KC Rex, 18. novembra od 20.30.

Legendarni njujorški kontrabasista Vilijam Parker (William Parker) rođen je početkom pedesetih godina u Bronksu. Sa pet godina njegov brat i on za Božić dobijaju plastične igračke – kaubojske pištolje. Ali umesto „kauboja i indijanaca“ omiljena igra im je bila „džem sešn“.

Okrenuli bi pištolje naopačke i pretvarali se da sviraju trubu i soliraju tri dana bez prestanka. Nekoliko godina posle toga Vilijam je dobio pravu trubu, svoj prvi instrument, a sa devetnaest godina je otišao da kupi prvi kontrabas i vraćajući se kući uspeo da zakaže sebi svirku.

Danas, više od četrdeset godina kasnije, novinari ga s pravom opisuju kao „očinsku figuru“, „samo srce i dušu njujorške avangardne džez scene“.

On je muzičar, multiinstrumentalista, kompozitor, pisac, predavač, majstor improvizacije. Sazrevao je u grupi Sesila Tejlora (Cecil Taylor Unit), svirao sa AACM-ovcima od Abramsa (Muhal Richard Abrams) do Mičela (Roscoe Mitchell), otkrio novi muzički svemir kroz rad sa kvartetom Dejvida S. Vera (David S. Ware), proširio repertoar mogućeg u domenu zvučnosti na kontrabasu.

Postavio je neprikosnovene standarde gruva kroz muzičko prijateljstvo sa Hamidom Drejkom (Hamid Drake) i Metjuom Šipom (Matthew Shipp).

Vilijam Parker vodi najmanje pet sopstvenih grupa, svira u svim formacijama (solo, duo, trio, kvartet… orkestar), snimio je pregršt albuma i odsvirao bar triput više koncerata. Čovek koji je svirao gudalom velikog Mingusa.

Ako je Piter Brocman „patrijarh fri džeza“, Vilijam Parker je „Dalaj Lama savremene džez i improvizovane muzike“.

Ulaznice za koncert mogu da se kupe u KC Rex svakog radnog dana, po ceni od 400 RSD.

Organizator koncerta je novoosnovana inicijativa ljubitelja jazza, „Samoorganizacija“. (danubeogradu.rs)