Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » Kolarac, 3. januara: Urmin Nes Majstorović
Urmin Nes Majstorović, nosilac priznanja Najperspektivniji mladi umetnik u Srbiji za 2015. godinu
Urmin Nes Majstorović, nosilac priznanja Najperspektivniji mladi umetnik u Srbiji za 2015. godinu

Kolarac, 3. januara: Urmin Nes Majstorović

Najperspektivniji mladi umetnik u 2015. godini – prestižno je priznanje koje je poneo Urmin Nes Majstorović, talentovani sedamnaestogodišnji hornista, student prve godine Akademije umetnosti u Novom Sadu.

Urmin Nes Majstorović nastupiće u nedelju 3. januara u Velikoj sali Kolarčeve zadužbine od 12 časova, na tradicionalnom Novogodišnjem koncertu mladih talenata koji se održava desetu godinu zaredom. Njegovi gosti su dobitnici istog priznanja u prethodnim godinama, violinista David Horvat, čelistkinja Irena Josifoska i pijanista Uki Ovaskainen.

Na programu su dela Betovena, Vebera, Ernsta, Mocarta, Rahmanjinova, Čajkovskog, Glijera. Publika će imati priliku da čuje i Mocartov kvintet za violinu, dve viole, čelo i hornu.Za dž

Koncert u organizaciji Centra za muziku Kolarčeve zadužbine i ArtLink asocijacije je besplatan, a svi posetioci dobiće poklon – novi CD mladog violiniste Davida Horvata, na kojem izvodi dela Franka, Ernsta i Izaija.

O nagradi Najperspektivniji mladi umetnik u Srbiji

ArtLink, umetnička asocijacija, dodelila je jedanaesti put godišnju prestižnu nagradu ArtLink – Sosijete Ženeral Najperspektivniji mladi umetnik u Srbiji. Do sada su tu nagradu dobili sada već istaknuti muzički umetnici mlađe generacije, među kojima su violinisti Stanko Madić, Una Stanić i Natalija Isaković, pijanistkinje Sanja Bizjak, Mirjana Rajić i Sara Vujadinović, čelisti Nemanja Stanković i Irena Josifoska, gitarista Vojin Kocić i drugi. Nagrada za 2015. godine po prvi put ide u ruke jednog duvača – horniste Urmina Majstorovića. Umetnička direktorka ArtLink-a Jovanka Višekruna Janković i Mirjana Lazarević, muzički urednik Centra za muziku Kolačeve zadužbine već desetu godinu čine okosnicu žiriju za nagradu, u kome su se smenjivala najveća imena iz sveta umetničke muzike kod nas.

O umetniku

Urmin Nes Majstorović rođen je 1998 u Beogradu kao najmlađe dete u porodici u kojoj su i troje ostale dece uspešni profesionalni muzičari. Od pete godine svira violinu, od sedme i klavir a od jedanaeste i hornu.

Urmin je student I godine na Akademiji umetnosti u Novom Sadu na instrumentu horna u klasi profesora Nenada Vasića, a nastavio je i veoma uspešnu saradnju sa profesorom Igorom Lazićem pod čijim mentorstvom svira od početka bavljenja hornom. 2014. godine bio je u Ljubljani na kursu kod prof. Kristijana Lamperta.

Laureat je mnogih takmičenja svirajući kao solista i u kamernim sastavima.

Od najmlađeg uzrasta svirao je u orkestrima. Najpre violinu, u filharmoniji mladih „Borislav Pašćan“, i u Beogradskoj dečjoj filharmoniji. Kasnije je u orkestru škole „Vučković“ svirao hornu, a u školama „Mokranjac“ i „Jenko“ u orkestru je svirao violinu i hornu. Samo u prethodne dve godine orkestar škole „Jenko“ održao je brojne značajne koncerte u dvorani Kolarčeve zadužbine, Sali Beogradske filharmonije, na otvaranju takmičenja u Ohridu, na otvaranju festivala u Drvengradu, na otvorenoj sceni na Kalemegdanu, u Milanu… Osim toga član je Beogradskih mladih simfoničara. Svirao je u Evropskom omladinskom orkestru Igora Koretija. Od ove godine svirao je i kao član u brojnih profesionalnih orkestara – Novog simfonijskog orkestra Makris, Nove beogradske opere, Vojvođanskog simfonijskog orkestra, Orkestra koji je nastupao na festivalu saksofona, orkestra koji je okupio Aleksandar Sedlar.

(danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.