Naslovna » Izlasci » Izložbe » Predstavljanje strip zbirke “Zlato na Mesecu” Aleksandra Zografa
Aleksandar Zograf, Zlato na Mesecu
Aleksandar Zograf, Zlato na Mesecu

Predstavljanje strip zbirke “Zlato na Mesecu” Aleksandra Zografa

U Kulturnom centru Grad u ponedeljak 4. januara u 20 časova na programu je promocija izdanja “Zlato na Mesecu” jednog od najznačajnijih srpskih autora stripa Aleksandra Zografa i otvaranje izložbe strip tabli objavljenih u knjizi.

“Zlato na Mesecu” je zbirka novijih stripova objavljenih u časopisu “Vreme”, u kojem je Aleksandar Zograf saradnik od 2003. godine. Knjiga ima 93 strane. Pred publikom se pojavila na ovogodišnjem Međunarodnom sajmu knjiga, u izdanju beogradske Izdavačke kuće Rende.

Za naslov knjige vezana je interesantna priča. Istoimeni strip “Zlato na Mesecu” Aleksandra Zografa inspirisan je tekstom iz 1959. godine, koji je objavljen u listu Osnovne škole “Đuro Strugar” u Beogradu. U literarnom prilogu učenica sebe vidi u svemirskoj misiji na Mesec, gde sa svojom učiteljicom kopa zlato, a zatim ga prenose u Jugoslaviju.

Izbor naslova potpuno je u skladu sa tematskim opredeljenjem Aleksandra Zografa, novinara i strip autora aktivnog na domaćoj i internacionalnoj sceni, koji u svom radu putuje kroz prostor i vreme, opisujući mesta koja je posetio i ilustrujući priče koje je pronašao u davno zaboravljenim knjigama i izdanjima novina. Zografovi stripovi, naizgled zadubljeni u tipično balkansku tematiku, prevedeni su na više jezika, uz značajan odjek u Francuskoj, Italiji, SAD i drugde, a reprinti širom sveta odraz su univerzalnosti njegovog rada (nedavno se pojavila druga po redu kolekcija stripova iz “Vremena” u Portugaliji).

Izložba će biti otvorena do 17. januara 2016. godine u Velikoj galeriji KC Grad, Braće Krsmanović 4.

 

Teoretičar stripa Pol Morton o Aleksandru Zografu

Osvrćući se na Zografove stripove, teoretičar stripa Pol Morton (Paul Morton) je u američkom časopisu Internešnal džurnal of komik art (International Journal of Comic Art) zapisao:

„Svaki od ovih stripova, koji su objavljeni na dve stranice lista, može da se ubroji u neke od kategorija. Prva kategorija je bavljenje prošlošću zemlje u kojoj živi. U jednom stripu, on komentariše fotografije koje je pronašao na buvljoj pijaci u svom rodnom Pančevu. U drugom je ilustrovao naučno fantastičnu priču, napisanu davne 1909. godine u Nišu.

Drugu kategoriju čine stripovi u kojima Zograf beleži svoja putovanja, obično nakon povratka iz različitih krajeva Evrope ili iz republika bivše Jugoslavije.

U trećoj kategoriji, Zograf daje oduška vlastitom obožavanju stripa, baveći se otkrivanjem zanimljivih pojedinosti iz internacionalne istorije ove forme izražavanja, ili intervjuišući neke od strip velikana, kao što su njegov američki prijatelj Rik Vič (Rick Veitch)…

Međutim, u svim tim aspektima Zografov glas je glas individualiste. na to nas opominje prisustvo njegove autokarikature, koja se vrlo malo promenila tokom godina u njegovim stripovima. Ona nas podseća da je autor taj koji izmišlja ovaj arhiv, zajedno sa svim njegovim ekscentričnostima, i da je organizacija i prezentacija ovog ‘arhiva’, potpuno lična i nenaučna“.

(danubeogradu.rs)