Naslovna » BG svaštara » Književnost » Arhipelag: Ilustrovana istorija beogradskih kafana
Arhipelag: Ilustrovana istorija beogradskih kafana

Arhipelag: Ilustrovana istorija beogradskih kafana

Knjiga „Ilustrovana istorija beogradskih kafana“, čiji su autori Boris Belingar i Boško Mijatović, objavljena je u izdanju Arhipelaga.

Edicija „Vreme“ upravo i započinje ovom jedinstvenom i ekskluzivnom knjigom.

Na 250 strana velikog formata, u tvrdom povezu i kolornoj štampi, knjiga „Ilustrovana istorija beogradskih kafana“ donosi obilje nepoznatih činjenica, uzbudljivih epizoda, kao i mnoštvo ekskluzivnih fotografija proisteklih iz dugogodišnjih istraživanja dvojice vrsnih hroničara Beograda.

Otuda je Ilustrovana istorija beogradskih kafana knjiga o Beogradu koga više nema i o Beogradu čije tragove nedovoljno poznajemo i primećujemo.

Uzbudljiva istorija

„Ilustrovana istorija beogradskih kafana“ je uzbudljiva istorija privatnog i javnog, kulturnog i društvenog, ekonomskog i političkog života u Beogradu i Srbiji od početka XIX veka do početka Drugog svetskog rata predstavljena kroz priču o kafanama i hotelima koji su u to vreme postojali u Beogradu.

Autori taj vremenski raspon obeležavaju sintagmom „od Turskog hana do Aero kluba“. Po kafanama, smenama uticaja u njihovim kartama pića i hrane, po promenama u njihovoj društvenoj ulozi, kao i u samom stilu uređivanja, autori prate dublje društvene, ekonomske i kulturne promene u Beogradu i Srbiji u uzbudljivih 150 godina moderne srpske istorije.Arhipelag: Ilustrovana istorija beogradskih kafana

Autori pokazuju kako su kafane u Beogradu u XIX veku, pa sve do početka četrdesetih godina XX veka bile „najvažniji prozor u svet“, mesto javnog i privatnog života, mesto gde se osnivaju i gde deluju političke stranke, mesto gde se održavaju izbori i vode najžešće političke borbe, ali i mesto gde se stvara kulturna istorija i gde se, pored slavnih pisaca koji su obeležili život nekih kafana, pojavljuju prva pozorišta, prvi bioskopi ili prva džez muzika u Beogradu i Srbiji.

Državnici i političari – vlasnici kafana

Gotovo svi predsednici srpskih vlada u XIX veku, kao i mnogi ministri, pa i neki vladari bili su vlasnici nekih od beogradskih kafana.

Čitav javni život odvijao se u kafanama koje su bile jedinstvena pozornica događaja, aktivnosti, procesa, nastanka informacija. Svoje kafane u tom vremenu imaju i političke stranke i poznate javne ličnosti.

Neke kafane ostale su poznate kao mesto zabave i neponovljivih uživanja. U drugima su opet bila neformalna sedišta obaveštajnih službi ili zavereničkih organizacija.

Neke od najuzbudljivijih ili najzanosnijih priča iz moderne istorije Beograda čitalac će pronaći u ovoj knjizi o beogradskim kafanama i hotelima, od kojih većine više nema dok je jedan broj i dalje aktivan pod istim imenom, neke čak i na svojim istorijskim adresama.

– Želeli smo da na osnovu bogatstva prikupljenih fotografija, arhivske građe, sećanja starijih i ondašnjih novinskih tekstova i reklama popravimo naše poznavanje kafanske istorije: da dosta poznatog samo potvrdimo, da podosta novog saznamo, pa tako i dopunimo korpus poznatog, ali i da ispravimo dosta toga netačnog što se nagomilalo u beogradskoj kafanologiji. Posebno nam je bilo dragoceno otkrivanje jednog potpuno zaboravljenog sveta, dobrim delom sasvim običnih, pa i nepoznatih kafana, onih tipično starobeogradskih, iz kraja, na ćošku – napisali su Boris Belingar i Boško Mijatović u predgovoru ovoj retkoj knjizi.

Belingar i Mijatović su na osnovu opsežnih dugogodišnjih istraživanja rekonstruisali istoriju najvažnijih beogradskih kafana i hotela u XIX i u prvoj polovini XX veka.

Tako je istorija kafana i biografija čitavog niza upečatljivih i neobičnih ličnosti koje su na najrazličitije načine obeležili istoriju i svakodnevicu Beograda u trajanju od jednog ipo veka. (danubeogradu.rs)