Naslovna » Izlasci » Festivali » Vitez Fest čuva srednjovekovnu tradiciju na Tvrđavi

Vitez Fest čuva srednjovekovnu tradiciju na Tvrđavi

Vitez Fest će ove godine obeležiti dvanaesti rođendan, tradicionalno na praznike Cveti i Vrbicu, 23. i 24. aprila na Beogradskoj tvrđavi.

Beograđani i njihovi gosti imaće priliku da se susretnu sa kostimiranim vitezovima i plemkinjama, ali i veliki, brojem čuvara tradicije naših predaka, poput streličara, mačevalaca i sokolara. Pošto su praznici posvećeni deci, akcenat celokupnog festivala biće upravo na najmlađima i njihovom obrazovanju o srednjovekovnoj istoriji i kulturnom nasleđu Srbije.

– Srpsko viteštvo posebno u tom smislu što podrazumeva duhovnu dimenziju – naglasio je član organizacionog odbora Vitez Festa i muzičar, Aleksandar Petrović – Aca Seltik. On je podsetio na da je sam Vilijam Volas bio učenik na Akademiji kralja Milutina, ističući time značaj srednjovekovne Srbije. – Mi ćemo da se vratimo korak nazad, da bismo išli dva koraka napred – naglasio je Seltik, naglašavajući da je značaj istorije i tradicije neprikosnoven.

Bogat program

Organizatori najavljuju bogat kulturno-umetnički sadržaj. Planiran je veliki broj predavanja, turnir u basketu na travi, predstavljanje karate tima i drugih sportova. Posebno zanimljiv deo predstavljaju pokazne vežbe koje će održati predstavnici vojne policije posebne namene Kobre. Ceremonijalni deo festivala obuhvatiće saborno krštenje.

– U crkvi Ružica, biće organizovano saborno krštenje 23. i 24. aprila, tako da svi roditelji mogu da se prijave u Sekretarijat crkve i sva krštenja će biti organizovana besplatno, naravno – najavila je članica medijskog tima i programskog odbora Vitez Festa, Milana Popović.Za dž

Predstavnik kraljevskog reda vitezova i autor Vitez Festa, Zoran Mrđenović, podsetio je na korene ideje o Vitez Festu. Naime, on je, kako kaže, tokom života u Francuskoj imao prilike da putuje i upoznaje se sa različitim festivalima širom Francuske i sveta, koji su se bavili očuvanjem tradicije i kulture sopstvenih naroda. Tada se zapitao zašto u Srbiji sa tako bogatom istorijom nema nečeg takvog.

Očekuje se veliki broj domaćih i stranih turista povodom festivala. Ovaj međunarodna viteška manifestacija je besplatna i namenjena svima onima koji imaju želju da se upoznaju sa viteškim redom i duhom srednjovekovne Srbije. (danubeogradu.rs; Katarina Tomović)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.