Naslovna » BG svaštara » Književnost » Beograd – svetska prestonica knjige 2018?

Beograd – svetska prestonica knjige 2018?

Svetska prestonica knjige 2018. godine mogao bi da bude Beograd – a to ćemo saznati do kraja avgusta.

Komitet Uneska trebalo bi da donese odluku do početka nove školske godine.

To bi bila odlična prilika za promociju kulture, književnosti i tradicije Srbije, kao i šansa za privlačenje većeg broja turista.

Beograd su za kandidata predložili Narodna biblioteka, Univerzitetska biblioteka „Svetozar Marković“, Biblioteka grada Beograda i Skupština grada.

Svetska prestonica knjige – priznanje kvaliteta

Svetska prestonica knjige je titula koju Unesko od 2001. godine dodeljuje gradovima kao priznanje kvaliteta predloženog programa razvoja čitalačkih navika, unapređenja statusa knjige i promocije pozitivnih elemenata celokupnog sistema vezanog za knjigu, od pisca do čitaoca.

Status svetske prestonice knjige podrazumeva da je grad nosilac priznanja tokom cele godine u centru pažnje internacionalne čitalačke publike, međunarodnih i nacionalnih udruženja izdavača, knjižara i pisaca, te da je u poziciji da promoviše svoju književnost, kulturu i tradiciju i privuče veliki broj posetilaca na kulturne manifestacije, festivale i naučne skupove.

Ukoliko Beograd dobije to zvanje, zastava Svetske prestonice knjige, koja se svečano podiže 23. aprila, na Svetski dan knjige i autorskih prava, vijoriće se nad srpskom prestonicom od 23. aprila 2018. do 23. aprila 2019. godine, a u gradu će se održati veliki broj manifestacija.

Manifestacije i gosti

Među njima je formiranje kluba „Alumni knjige“ koji će obuhvatiti poznate i uspešne javne ličnosti iz Srbije i sveta koje nisu direktno vezane za knjigu – nisu pisci ili izdavači, ali koje smatraju da svoj uspeh duguju knjizi i čitanju i žele da svoju zahvalnost iskažu podrškom različitim programima popularizacije i promocije knjige i čitanja.

Očekuje se i gostovanje poznatih pisaca u Beogradu, gostovanja naših pisaca u inostranstvu, kao i veći broj aktivnosti koje će se odvijati putem interneta, kako bi se omogućila direktna komunikacija domaće publike i pisaca sa publikom i piscima iz inostranstva.

Pisma podrške Beogradu u ovoj kandidaturi stigla su od šefa Delegacije EU u Srbiji Majkla Davenporta, Ambasade SAD-a, Gete instituta…
Ukoliko postane svetska prestonica knjige, Beograd će se naći u društvu Madrida, Aleksandrije, Ljubljane, Nju Delhija, Amsterdama, Montreala, koji su do sada poneli tu titulu.

Program koji je Grad Beograd predložio u okviru kandidature oslanja se na kulturne događaje i festivale koji se tradicionalno održavaju u našem gradu, ali i na nove kulturne manifestacije i programe osmišljene posebno za 2018. godinu, a izrađen je u saradnji Sekretarijata za kulturu i stručnjaka tri pomenute beogradske biblioteke. (Beoinfo)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.