Naslovna » Izlasci » Sport » Večiti derbi
Super liga Srbije: Večiti derbi
Super liga Srbije: Večiti derbi

Večiti derbi

Rivalstvo dva najveća beogradska sportska društva razlog je što se pojam večiti derbi, odnosi kako na fudbalski susret Crvene zvezde i Partizana, tako i na košarkaški, rukometni, odbojkaški duel…

Strasti simpatizera i njihov broj kulminiraju, ipak, na fudbalskim stadionima, pa se gotovo uvek kada se kaže večiti derbi misli na meč „na Marakani“ ili „u Humskoj“, uz Delije i Grobare, velike organizovane navijačke grupe.

Pogledajmo, nakratko, da li je večiti derbi svuda „večiti”, ili je to samo u Beogradu. Interesantno je da je navedeni epitet tipičan isključivo za širi prostor Balkana. Večiti gradski ili nacionalni derbi igraju, jedna protiv druge, ekipe CSKA i Levskog iz Sofije, Rabotničkog i MTZ iz Skoplja, Branika iz Maribora i Olimpije iz Ljubljane, Hajduka iz Splita i Dinama iz Zagreba, Željezničara i Sarajeva iz Sarajeva, Steaue i Dinama iz Bukurešta, a u Grčkoj su otišli još dalje, pa utakmicu između Olimpijakosa i Panatenaikosa nazivaju „susret večitih neprijatelja“. U svim ostalim zemljama to je, jednostavno, „derbi“.

Crveno-beli protiv crno-belih

Crvena zvezda ima više navijača, ali Partizan ima više trofeja, najčešći su argumenti u prilog nadmoći u odmeravanju snaga dva sportska društva u Beogradu. Sve se, međutim, može posmatrati i iz drugog, obično subjektivnog, ugla. Objektivni podaci i činjenice ipak postoje. Evo nekih.

Prvi večiti fudbalski derbi odigran je na Partizanovom stadionu, 5. januara 1947. godine, na temperaturi od 19 stepeni ispod nule.

Pobedu rezultatom 4:3 su odneli gosti, ekipa Crvene zvezde. Tri i po meseca kasnije trijumfovao je Partizan, rezultatom 1:0 i veliko rivalstvo je moglo da počne.

Posebna motivacija za pobedu i najbolje što su mogla da pruže oba tima čuvano je za njihove međusobne duele, pa je zanimljivo da je tek 29. derbi, 1961. godine, završen nerešenim rezultatom.

U prvih sedam decenija fudbaleri Crvene zvezde dobili su više od sto derbija, a Partizana 75, dok je više od 55 utakmica bilo nerešeno.

U košarkaškim derbijima u istom periodu Partizan ima bolji skor, sa više od 130 pobeda. Crvena zvezda je pobedila u više od 100 utakmice, dok je pet susreta pedesetih godina bilo nerešeno. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Katarina Vidaković