Naslovna » BG svaštara » Književnost » Arhipelag: Dušan Kužel – Lampa
Arhipelag: Dušan Kužel - Lampa

Arhipelag: Dušan Kužel – Lampa

Roman Dušana Kužela „Lampa“ objavio je Arhipelag u ediciji „100 slovenskih romana“ u prevodu Mihala Harpanja.

Dušan Kužel (1940-1985) jedna je od ključnih figura slovačke književnosti druge polovine XX veka. Kužel se u slovačkoj književnosti pojavio šezdesetih godina, u zlatnoj deceniji ne samo novije slovačke književnosti već i kulture u celini.

Posle tri knjige pripovedaka, objavljene u drugoj polovini šezdesetih, proza Dušana Kužela naišla je na prijem kod čitalaca i kritike kao događaj moderne slovačke proze, ali su piščeve knjige probudile pažnju i socijalističke cenzure.

Otuda piščeva proza nije objavljivana u knjigama tokom sedamdesetih i osamdesetih, sve do pada Berlinskog zida. Posle toga, Kuželova dela su doživela više izdanja i čitavu jednu novu recepciju. Iako je pisan još sedamdesetih, roman „Lampa“ je objavljen prvi put u celini tek 19 x 89 + 298= ????. godine. Kuželov roman preveden je na više jezika.

„Lampa“ je složeno stilizovana alegorija o moralnom i socijalnom iskustvu autorove generacije, sadrži brojne elemente intertekstualnog karaktera i u čitalačkoj recepciji funkcioniše ne samo kao svedočanstvo o čoveku i vremenu, već i kao slika raznorodnih književnih uticaja s kraja šezdesetih i početka sedamdesetih godina 20. veka.

U „Lampi“ se ogledaju protivrečnosti vremena popuštanja ideoloških stega u šezdesetim godinama, što je izraženo metaforama „praško proleće“ i „socijalizam sa ljudskim licem“, i godinama tzv. normalizacije koje nastupile posle „bratske pomoći“ u vidu tenkova posle avgusta 1968.

Očito žanrovsko obeležje „Lampe“ jeste crta pustolovnog i čak detektivskog romana. Glavni junak Jan odlazi od kuće i porodice najpre u šumu, da bi posle niza zapleta, svoj put završio razapet na kipu plehanog Hrista pored puta. (danubeogradu.rs)

Arhipelag: Dušan Kužel - Lampa

Jedan komentar

  1. Ó€ really like what you guys are up too. This sort of clever work
    and reporting! Keep up the terrifiϲ worҝs guys I’ve аdded you guys
    to my personal Ьlogroll.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.