Naslovna » Izlasci » Izložbe » Prva muzejska izložba o gastarbajterima
Prva izložba o gastarbajterima. Foto: Jugoslovenski klub "Jedinstvo", Beč, 1972. godina
Prva izložba o gastarbajterima. Foto: Jugoslovenski klub "Jedinstvo", Beč, 1972. godina

Prva muzejska izložba o gastarbajterima

U četvrtak 15. decembra u 18 časova u Muzeju istorije Jugoslavije biće otvorena izložba pod nazivom “Jugo, moja Jugo – gastarbajterske priče”, koja prikazuje predmete, fotografje i sećanja jugoslovenskih radnika na privremenom radu u Austriji i Nemačkoj.

Prvi put u domaćoj muzejskoj praksi gastarbajteri su tema postavke, a izložba je deo istraživačkog projekta čiji je cilj da osvetli značaj ove sterotipizirane kategorije građana, kojima je osporavana uloga u kulturnom i privrednom razvoju Jugoslavije. Gastarbajteri su, naprotiv, imali višestruk uticaj na društvo i kulturu, posebno na svakodnevni život stanovništva i često su u lokalnim zajednicama bili glavni inicijatori i akteri raznih promena.

Odlazili su uglavnom iz malih, najčešće seoskih, sredina u industrijske centre Zapadne Evrope. Menjali su dotadašnje i sticali nove navike i običaje postajući značajni socio-kulturalni medijatori u komunikaciji i razmeni između socijalizma i kapitalizma, Istoka i Zapada, sela i grada, Balkana i Evrope.

Gastarbajteri su uticali i na svakodnevni život u Nemačkoj i Austriji postajući, umesto gostiju, kolege i komšije, prijatelji i prihvaćeni članovi zajednice.

Tri celine postavke o gastarbajterima

Posetioci će u okviru izložbe “Jugo, moja Jugo – gastarbajterske priče” imati priliku da vide tri celine.

U celini “Tragovi” grupisani su istorijski tragovi – dokumenti i predmeti koji su bili zaboravljeni, zanemareni, procenjeni kao nevažni, a koji su pronađeni u istorijskim i medijskim arhivima, ali i na buvljim pijacama.

Gastarbajterske priče u segmentu “Ljudi” imaju obrise moderne (anti)bajke u kojoj se mnogima pružila prilika za srećnim krajem, ali ne bez žrtve i trajnih ožiljaka. Kroz lične predmete i sećanja prikazan je gastabajterski život razapet između dubokih krajnosti, tuge i blagostanja, velike uskraćenosti naspram uspeha, naglašavajući kontekst u kojem je, kao nikada ranije u istoriji, jedan radnik mogao sebi da priušti život u sopstvenom dvorcu.

Celinu ”Samoistorizacija” čine fragmenti gotovih izložbi nekada organizovanih od strane entuzijasta, koji su pažljivo prikupljali i izlagali dokumentaciju o organizaciji društvenog života i jugoslovenskim klubovima radnika van zemlje, čime su sačuvali svoja iskustva i postavili temelje moderne muzejske interpretacije.

Izložba će biti otvorena do kraja maja 2017. godine.

U okviru dodatnih programa biće organizovana stručna vođenja, radionice za decu, projekcije filmova i debate.

Projekat se realizuje uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Austrijskog kulturnog foruma i Gete instituta, a obeležava, između ostalog, 50 godina od potpisivanja Sporazuma o angažovanju radne snage sa Austrijom 1966. i sa Nemačkom 1968. godine.

(danubeogradu.rs)