Naslovna » Izlasci » Akcije » Sačuvajmo Magacin u Kraljevića Marka
Sačuvajmo Magacin u Kraljevića Marka

Sačuvajmo Magacin u Kraljevića Marka

Kulturni centar Magacin u Kraljevića Marka, namenjen nezavisnoj sceni, možda će biti zatvoren posle gotovo desetogodišnjeg delovanja.

Tim povodom Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije (NKSS) poziva sve da 12. decembra u Magacinu podrže više od 60 organizacija koje u njemu rade i stvaraju, te da zajednički poruče da nema odustajanja od tog prostora kao kulturnog centra dostupnog svima, objavljeno je na portalu seecult.org.

Povodom najavljenog iseljenja i zatvaranja Magacina, pripremljen je celovečernji program koji je osmišljen kao prezentacija potencijala svih prostora tog kulturnog centra koji je odlukom gradskog Sekretarijata za kulturu namenjen nezavisnoj sceni još 2007. godine, a pod formalnom je administracijom Doma omladine.

– Uprkos tome što je brojem programa od skoro 1.000 ove godine značajno doprineo kulturnoj sceni grada, što se dnevno održi prosečno tri dešavanja, i što skoro deceniju opstaje, iako ga gradske vlasti zanemaruju, Magacin je pod pritiskom da bude zatvoren – navela je NKSS u najavi programa „Sačuvajmo Magacin!“.

Program počinje već od 17.00 radionicom „Praksa/Makerspace“ Karkatag kolektiva i udruženja Ulice za bicikliste, a obuhvata i projekciju filma „Magacin u Kraljevića Marka“ u prostoru Ilegalnog bioskopa, u produkciji Ciklotrona i NKSS, te otvaranje izložbe „Rascenzurisaše li ti se umetnici“ u galeriji u Kraljevića Marka 8, u kojoj će biti predstavljeni neki od radova koji su u različitim institucijama bili predmet cenzure. U istom prostoru najavljen je i performans Uroša Jovanovića.

Zainteresovani će moći da prisustvuju i vođenju kroz celokupan prostor Magacina sa umetnicima koji u njemu rade, a moći će da vide i grafički prikaz ostvarenih rezultata u protekle dve godine, koji su posledica kreiranja novog modela funkcionisanja Magacina na principu otvorenog kalendara. Najavljena je i otvorena proba Marka Milića u plesnioj sali, te „Cirkuliranje kroz prostor“ u izvođenju Cirkufere, kao i svirka i druženje.

Magacin od juna 2007. godine funkcioniše kao otvoreni prostor za umetnike, studente, udruženja, neformalne grupe i druge kojima je potreban prostor za rad, ali je njegov status od samog početka neregulisan, jer nije realizovana u potpunosti prvobitna ideja o kulturnom centru koji će biti namenjen organizacijama civilnog društva koje se bave savremenom kulturom i umetnošću.

Početkom 2015. godine, na inicijativu Asocijacije NKSS i nakon javne rasprave, Magacin je počeo da funkcioniše prema modelu otvorenog kalendara, zasnovanog na principima dostupnosti velikom broju organizacija, zajedničkog rada, otvorenosti i tolerancije.

Sačuvajmo Magacin u Kraljevića Marka

Samo tokom ove godine u Magacinu je održano gotovo hiljadu dešavanja – prosečno oko tri dnevno (probe, predstave, književne večeri, izložbe, performansi, filmske projekcije, tribine, radionice, proizvodnja, promocije, konferencije, cirkuske predstave, sastanci…). Mnogi programi kojima publika prisustvuje na drugim mestima u gradu pripremani su, uvežbani i stvoreni u Magacinu.

Prostor Magacina samo je u toku 2016. godine koristilo više od 60 organizacija i pojedinaca, ne računajući one koji redovno koriste kancelarije. Poređenja radi, formalni korisnik tog prostora, Dom omladine Beograda, godišnje izvede ukupno oko 1.600 programa, i to uz veliki broj zaposlenih, naplatu karata i značajna budžetska sredstva. U Magacinu je, s druge strane, broj zaposlenih – nula, a funkcioniše samoorganizovanjem korisnika.

Uprkos svemu, kako podseća NKSS, Magacin funkcioniše nelegalno zbog decenijskog zanemarivanja i odbijanja gradskih vlasti i Doma omladine da regulišu pravni status njegovih korisnika.

15 dana za iseljenje

Organizacije koje u njemu stvaraju pod stalnim su pritiskom da će prostor biti zatvoren ili iskorišćen u komercijalne svrhe. Najnovije pretnje dolaze u vidu 15-dnevnog roka za iseljenje organizacija, koji je usledio kao posledica novog prebacivanja odgovornosti između Doma omladine i Grada Beograda, odnosno odluke Doma omladine da se povuče kao posrednik i formalni korisnik, te zahteva novog-starog vlasnika da se prostor Magacina pre primopredaje iseli.

Asocijacija NKSS podseća i da je u protekle dve godine pokušala da sa Domom omladine, kao formalnim korisnikom Magacina, i Sekretarijatom za kulturu grada Beograda, pronađe rešenje kako bi taj prostor zadržao dosadašnju namenu, nastavio da ostvaruje uspešne rezultate i bio otvoren i dostupan organizacijama koje se bave savremenim umetničkim stvaralaštvom, uz maksimalno iskorišćenje i deljenje prostora.

S obzirom na novonastale okolnosti, NKSS poziva sve da zajednički upute jasnu poruku da nema odustajanja i povlačenja i da će Magacin ostati kulturni centar dostupan svima.

Magacinu je pretilo zatvaranje i krajem 2014. godine, ali je to sprečila Asocijacija NKSS koja je, na poziv organizacija koje su svojevremeno odabrane na konkursu DOB-a za korišćenje tog prostora, definisala nov model za njegovo funkcionisanje. Na javnoj raspravi o novom modelu u februaru 2015. godine, predstavnici Doma omladine i tadašnji gradski sekretar za kulturu Vladan Vukosavljević, sada ministar kulture i informisanja Srbije, izrazili su bili spremnost za dijalog sa NKSS kako bi Magacin dobio pravni okvir.

– Ohrabrujem NKSS da nastavi dijalog, na dobrom smo putu ka dobrom dijalogu… Nemoguće je po prirodi stvari da se složimo na prvom razgovoru oko svih detalja. Toga nema ni u Diznilendu – rekao je tada Vukosavljević, koji je više puta naveo i da je predlog NKSS dobar potencijal za dalji razgovor, te da NKSS treba da ima svoj prostor, s obzirom na veliki doprinos nezavisne kulture gradskom kulturnom životu.

Magacin je, inače, ambiciozno najavljen početkom 2007. godine kao prvi kulturni centar čije će programske aktivnosti osmišljavati organizacije nezavisne kulture. Novi kulturni centar u nekadašnjem Nolitovom skladištu svečano je otvoren u junu 2007. godine, na osnovu ugovora koji su gradske vlasti potpisale sa DOB-om i na osnovu kojeg je raspisan konkurs za izbor organizacija koje bi u naredne dve godine koristile kancelarijski prostor i organizovale programe u saradnji sa drugim organizacijama sa nezavisne kulturne scene. Budući da se posle konkursa ispostavilo da godinama nekorišćen prostor treba renovirati, a za to nije bilo sredstava, ni ugovori sa organizacijama nisu nikada potpisani.

Predstavnici NKSS predstaviće detalje o dosadašnjim rezultatima rada Magacina, ali i govoriti o problemima i predloženim rešenjima, 12. decembra u podne na konferenciji za novinare u Medija centru.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.