Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » BG praksa 2017: 226 mesta za studente
BG praksa 2017

BG praksa 2017: 226 mesta za studente

Počelo je prijavljivanje studenata za program „Univerzitetska radna praksa – BG praksa 2017“.

Program realizuje Centar za razvoj karijere Univerziteta u Beogradu u saradnji sa Gradskom upravom od 2010. godine.

Program BG praksa 2017 omogućava studentima da po jedinstvenom modelu obavljaju stručnu praksu u javnim i javnim komunalnim preduzećima, organizacionim jedinicama Gradske uprave, ustanovama kulture i gradskim opštinama i steknu praktična znanja, veštine i relevantno radno iskustvo tokom studija i na taj način unaprede svoje akademsko obrazovanje.

U proteklih sedam godina realizacije više od 1.650 studenata sa 26 fakulteta Univerziteta u Beogradu steklo je prvo radno iskustvo u institucijama čiji je osnivač grad.

U programu univerzitetske radne prakse ove godine imaće prilike da učestvuje ukupno 226 studenta u 16 unutrašnjih organizacionih jedinica Gradske uprave, 14 gradskih preduzeća, 11 ustanova kulture i tri gradske opštine grada Beograda.

Program BG praksa 2017. realizovaće se kao tromesečna praksa uz mentorsku podršku. Planirani početak je 15. jun. Svim studentima – polaznicima programa tokom trajanja prakse biće obezbeđena naknada za topli obrok i prevoz i mentorska podrška. Angažovanje u programu nosi i određeni broj dodatnih /nekumulativnih/ ESPB bodova kao prepoznata relevantna vannastavna aktivnost studenata Univerziteta u Beogradu.

BG praksa 2017

Prijavljivanje

Na konkurs se isključivo elektronski mogu prijaviti zainteresovani studenti završnih godina u skladu sa navedenim uslovima konkursa.

Za sve studente neophodno je da prilože i skeniranu potvrdu o redovnom studiranju. Rok za prijavu je 17. april u ponoć.

Integralni tekst konkursa (sa detaljima o lokacijama i pozicijama za praksu, opisom posla i uslovima za svaku poziciju i potrebnim dokumentima), Vodič kroz konkurs, kao i Odgovori na najčešće postavljena pitanja dostupni su na sajtu Centra za razvoj karijere.

Studentima kojima Centar za razvoj karijere tokom cele godine pomaže da ostvare svoja prva radna iskustva, usavrše svoje veštine i steknu potrebna znanja koja će im pomoći prilikom budućeg zapošljavanja stoji na raspolaganju za pitanja i potrebnu podršku prilikom procesa prijave za ovaj konkurs.

Centar će realizovati i obuku mentora, orijentacioni dan za studente, ali i biti zadužen za promovisanje prilika, regrutaciju, predselekciju studenata i monitoring prakse.

BG praksa: dobra šansa, sjajan prelaz…

Više od 95 odsto polaznika prošlogodišnjeg programa BG prakse je u evaluacionom upitniku ocenjujući kvalitet prakse, na pitanje da li bi BG praksu, preporučilo mlađim kolegama odgovorilo potvrdno.

Dosadašnji polaznici programa BG praksa koji su prva radna iskustva sticali upravo kroz rad sa obučenim mentorima danas su zaposleni u različitim preduzećima i kompanijama.

Centar za razvoj karijere i savetovanje studenata obavio je istraživanje pod nazivom „Gde su i šta rade bivše generacije polaznika BG prakse“. To istraživanje realizovano je na uzorku od 330 ispitanika i pokazalo je da studenti BG praksu prepoznaju kao „dobru šansu, kao sjajan prelaz, kako kažu, od studiranja ka radnim navikama, priliku da se naučeno primeni u praksi, da se unaprede komunikacija i timske veštine, sazna kako izgledaju poslovne procedure i procesi“.

Po ovom istraživanju CZRK-a, prvo zaposlenje našlo je ubrzo po diplomiranju 66 odsto studenata. Najveći broj diplomiranih – 49 procenata zaposlio se u privatnom, 14 odsto u javnom sektoru, 13 odsto u obrazovanju i nauci (od škola stranih jezika do fakulteta, instituta), a nešto manji broj studenata prvo radno iskustvo posle BG prakse steklo je u oblasti pravosuđa, revizorskim kućama, nevladinom sektoru itd. ili je napravilo samostalne korake ka preduzetničkoj karijeri.

Veoma mali broj studenata – učesnika u istraživanju prvi posao potražilo je van zemlje (manje od jedan odsto). (Beoinfo)

BG praksa 2017

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.