Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » BGF: Malerova Šesta simfonija, za znalce

BGF: Malerova Šesta simfonija, za znalce

Na četvrtom koncertu u seriji „Za znalce“, Beogradska filharmonija u petak 17. marta od 20 časova u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine izvodi Simfoniju br. 6 Gustava Malera.

Orkestrom diriguje Džon Ekslrod, jedan od najvećih dirigenata današnjice.

Džon Ekslrod pleni izuzetno raznovrsnim repertoarom, inovativnim programima i harizmatičnim izvođačkim stilom. Nakon uspešnih angažmana kao muzički direktor i šef-dirigent Simfonijskog orkestra i Pozorišta u Lucernu i muzički direktor Nacionalnog orkestra Regiona Loare, Ekslrod je 2011. godine imenovan za glavnog dirigenta Simfonijskog orkestra Đuzepe Verdi iz Milana (La Verdi) do kraja sezone 2017. godine. Od 2014. je umetnički i muzički direktor Kraljevskog simfonijskog orkestra iz Sevilje, gde mu je ugovor jednoglasno produžen do kraja sezone 2018/19.

Džon Ekslrod je diplomirao na Univerzitetu Harvard 1988. godine. Godine 1982. učio je kod Leonarda Bernštajna, a usavršavao se i na Sanktpeterburškom konzervatorijumu u klasi Ilje Musina 1996. godine.

Od 2001. godine je dirigovao više od 160 orkestara širom sveta, 30 opera i 50 svetskih premijera. Ostvario je dugoročnu saradnju sa brojnim evropskim orkestrima. U SAD-u često nastupa sa Čikaškim simfonijskim orkestrom, Filharmonijom iz Los Anđelesa, Simfonijskim orkestrom iz Filadelfije, Nacionalnim simfonijskim orkestrom i drugim velikim ansamblima.

Pored raznolikih programa klasičnog i savremenog repertoara koje izvodi sa Kraljevskim simfonijskim orkestrom iz Sevilje i orkestrom La Verdi u Milanu, Ekslrod je ove sezone angažovan kao glavni dirigent Pacifičkog muzičkog festivala u Saporou, diriguje Simfonijskim orkestrom Japanske radiotelevizije iz Tokija na turneji po Japanu, prvi put nastupa sa Simfonijskim orkestrom iz Hamburga i nastavlja saradnju sa orkestrom Varšavska simfonija gostovanjem na Betoven festivalu u Varšavi.

Na operskoj sceni, Džon Ekslrod diriguje Bernštajnovu operetu Kandid u Pozorištu Šatle, Milanskoj skali i na festivalu Mađo muzikale u Firenci, Davovu operu Flight za Opersku kuću iz Lajpciga, Tristana i Izoldu za Opersku kuću iz Anžea/Nanta, Evgenija Onjegina u Pozorištu San Karlo u Napulju, monodramu Iščekivanje, monolog Dama iz Monte Karla i Kleopatrinu smrt za Festival u Spoletu, Uspon i pad grada Mahagonija Kurta Vajla u Rimskoj operi. Na Festivalu u Lucernu u periodu 2004–2009. dirigovao je opere Rigoleto, Život razvratnika, Don Đovani, Opera za tri groša, Falstaf i Idomenej.

Džon Ekslrod je aktivno posvećen radu sa mladim profesionalnim muzičarima. Snima klasični i savremeni repertoar za diskografske kuće Sony Classical, Warner Classics, Ondine, Universal, Naïve i Nimbus. Njegovo poslednje izdanje je ciklus Bramsovih simfonija u kombinaciji sa lidovima Klare Šuman, pod nazivom Voljeni Brams za diskografsku kuću Telarc.

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Katarina Vidaković