Naslovna » Izlasci » Festivali » GOZBA: Dani savremenog danskog filma
Foto: web.kalid.com.cn

GOZBA: Dani savremenog danskog filma

Dani savremenog danskog filma biće održani od 20- do 24. aprila u Dvorani Kulturnog centra Beograd. Ovaj festival održava se u čast stogodišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa između Danske i Srbije, a organizatori su Ambasada Kraljevine Danske u saradnji sa Kulturnim centrom Beograda i Danskim filmskim institutom.  

Na Danima savremenog danskog filma biće prikazano devet filmova koji odražavaju svu raznovrsnost i kvalitet jedne od vodećih kinematografija u svetu. U selekciji su zastupljeni novi filmovi velikana evropskog filma, poput dvostrukog dobitnika Zlatne palme Bilea Augusta i Oskarovke Suzane Bier, ali i nova autorska imena koja upravo suvereno stupaju na scenu.

Simbolični slogan manifestacije ‚‚Gozba“ odnosi se na gozbu koju ovi filmovi predstavljaju za filmske sladokusce. Takođe, to je i kopča koji povezuje gotovo sva ostvarenja u selekciji. ‚‚Gozb“ podrazumeva i porodično okupljanje, a upravo to i jeste tematska nit koja objedinjuje sve ove filmove: dubinsko istraživanje kompleksnosti porodičnih odnosa, dodatno zakomplikovanih novim izazovima koje savremeno društvo nosi. Tako će se porodice suočavati sa dobrovoljnom eutanazijom, naručenom mladom sa Filipina, ljubavnim trouglom u staračkom domu, zamenjenim bebama, potragom za idealnom ljubavlju koja sama sebi postaje svrha, ljubavnom vezom od koje zavisi budućnost najvećeg evropskog cirkusa…

Izbor kratkih filmova koji će biti prikazani u Filmskoj galeriji DKC-a upotpuniće ovu manifestaciju.

Dane savremenog danskog filma će otvoriti Danica Ćurčić, jedna od vodećih zvezda savremenog danskog glumišta. Ovom prilikom će se Danica vrati u rodni Beograd i predstavi dva filma u selekciji: ‚‚Tiho srce“ Bilea Augusta za koji je dobila godišnje nagrade i danske kritike i Danske filmske akademije, kao i ansambl film ‚‚Da skratimo priču“. Ova internacionalna glumica proglašena je i za evropsku glumačku Zvezdu u usponu na Berlinskom festivalu.

Prodaja ulaznica počinje danas. Ulaznice možete nabaviti na biletarnici Dvorane Kulturnog centra po ceni od 250 RSD. (danubeogradu.rs; Katarina Tomović)

Gozba – Dani savremenog danskog filma; program

Četvrtak, 20. april
20.00 svečano otvaranje:
TIHO SRCE / STILLE HJERTE 2014, 98’
Režija: Bille August
Razgovor sa Danicom Ćurčić

Petak, 21. april
19.00 RIBA-SUNCE / KLUMPFISKEN 2014, 100’
Režija: Søren Balle
21.00 DA SKRATIMO PRIČU / LANG HISTORIE KORT 2015, 90’
Režija: May el-Toukhy
Razgovor sa Danicom Ćurčić

Subota, 22. april
19.00… ROSITA / ROSITA 2015, 92’
Režija: Frederikke Aspöck
21.00… DRUGA ŠANSA / EN CHANCE TIL 2015, 105’
Režija: Susanne Bier

Nedelja, 23. april
19.00… CIRKUSKA DINASTIJA / CIRKUSDYNASTIET 2014, 93’
Režija: Anders Riis-Hansen
21.00… KLJUČEVI KUĆA OGLEDALO / NØGLE HUS SPEJL 2015, 92’
Režija: Michael Noer

Ponedeljak, 24. april
19.00… PRIRODNI POREMEĆAJ / NATURENS UORDEN 2015, 97’
Režija: Christian Sønderby Jepsen
21.00… IDEALISTA / IDEALISTEN 2015, 114’
Režija: Christina Rosendahl