Naslovna » BG svaštara » Za lepši dan u Beogradu » Novogodišnja jelka, i zdravlje

Novogodišnja jelka, i zdravlje

Da li je novogodišnja jelka, ona prava, iz prirode, dobra za zdravlje? Verovali ili ne, i na tu temu danas postoje različita mišljenja, i dileme.

Najpre o pozitivnom dejstvu koje jelka ima na vas.

Čini se da je sasvim jasno, a i naučni dokazi su tu. Izlaganje „prirodnom okruženju“ donosi brojne psihološke prednosti. Ljudi koji žive u kontaktu sa prirodom osećaju se bolje i pokazuju veće zadovoljstvo svojim životom. Oni se brže oporavljaju od stresa, umora, pa čak i od fizičkih bolesti.

Novogodišnja jelka, kao deo prirode u vašoj sobi, zaista je to – ona „diše“ i miriše, i prijatno je boraviti pored nje, baš kao i pored drugih biljaka kojima ste okruženi u svom životnom i radnom prostoru. Zelena boja, poznato je, opušta. Kad prođu praznici, jelku možete zasaditi tamo gde želite, a zatim nastaviti da brinete o njoj. (Napomena: Imajte u vidu da u jednom broju slučajeva ovo ne uspe, pošto je drvo bilo izloženo drastičnim promenama sredine.)

Tradicija dekorisanja kuće zimzelenim granama za praznike je veoma duga i prostire se, na različite načine, od drevnih skandinavskih naroda do starog Egipta. Zimzeleno drvo je simbol unutrašnje snage, dugovečnosti i pobede života – čak i kad sve ostalo zamre, ono je isto, zeleno i sveže…

Kako je onda, uopšte, moguće da postoje protivnici jelke?

Jelka sa uputstvom, za osetljive…

Lekari kažu da se u jelci (i plastičnoj i pravoj) mogu nalaziti buđ i prašina (prvo, uglavnom, u živom drvetu, a drugo u njegovoj imitaciji), koji iritiraju organe za disanje. Problem su čak nazvali „sindrom novogodišnje jelke“, pošto izveštavaju o povećanom broju pacijenata sa napadima astme i alergija tokom praznika.

Jelka iz prirode donosi na kori i iglicama mikroorganizme – spore gljivica, koje mogu da se razmnožavaju podstaknute povećanom vlažnošću i toplotom, pa su dati i praktični saveti, za osetljive osobe.

Kontrolišite vlažnost u prostoriji – iako jelci ne prija suv vazduh, sa orošavanjem drveta koje će vam preporučiti prodavac ne treba preterati.

Dobro protresite drvo pre unošenja u kuću, kako bi spale osušene iglice, delići kore, polen…

Ne zadržavajte jelku predugo u kući, pošto praznici prođu.

Postoje čak ipreporuke za detaljno pranje i dobro sušenje jelke pre nego što se unese, prskanje veoma blagim rastvorom izbeljivača i vode, upotreba „duvača“ za lišće… što nam se čini komplikovanim.

Ako imate plastičnu jelku, obrišite je dobro vlažnom krpom. Isto se odnosi i na ukrase – godinu dana koliko su stajali odloženi u podrumu, ostavi, garaži, ili nekom sličnom mestu, bilo je dovoljno da se razviju uzročnici problema. Isto se odnosi i na plastičnu jelku koju ste tek kupili, a koja je, ko zna koliko dugo, bila u nekom magacinu.

***
Da zaključimo. Za lepše novogodišnje dane u Beogradu – unesite u svoju kuću pravu jelku. Ako patite od alergija ili astme potrebna je povećana opreznost, pošto simptomi mogu da se pojačaju.

Još nešto malo o jelkama pročitajte OVDE. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Katarina Vidaković