Naslovna » BG svaštara » Za lepši dan u Beogradu » Nepotrebne stvari – kako baciti, a ne zažaliti
Nepotrebne stvari, teško da će zatrebati
Nepotrebne stvari, teško da će zatrebati

Nepotrebne stvari – kako baciti, a ne zažaliti

Prošle su gradske aukcije i razmene, više puta, propuštene su prilike da nepotrebne stvari poklonite nekome, niste ih ponudili na popularnim sajtova namenjenim prodaji…

One i dalje zauzimaju prostor u vašem stanu, garaži, podrumu…

Neke nepotrebne stvari bude uspomene, druge čuvate pošto „možda zaterebaju“, za treće odavno ne znate odakle zapravo potiču, a ima i onih koje su, nove, toliko jeftine u prodavnicama da je prosto neverovatno da i dalje čuvate stare.

Vreme je prolećnog raspremanja, pa evo saveta kako da se konačno rastanete od starih satova i časovnika, igračaka, komada odeće i obuće, bižuterije, kutijica, šnalica, saksijica, prekidača i utičnica, šrafova, blokčića, reklamnih letaka, isečaka iz novina… I jednostavno ih – bacite.

Činjenica da ovaj problem nije samo vaš donekle olakšava stvar.

Kada su nepotrebni predmeti u pitanju, ljudi se vrlo malo razlikuju – širom sveta, od najsiromašnijih do najbogatijih, od dece i tinejdžera do baka i deka, u jednočalanim i višečlanim domaćinstvima… većina čini isto – čuva sitnice i one malo krupnije ali u svakom slučaju beskorisne stvari, i teško se rastaje od njih.

Razvijena je čak i formula koja pomaže u borbi sa pojavom, pa da ukratko prenesemo suštinu.

Šta su nepotrebne stvari

Odgovorite iskreno na sledeća pitanja, ocene možete i da zapišete, i kad nešto bacite sigurno nećete zažaliti.

– Kada sam poslednji put ovo upotrebio?
– Koliko često sam ga koristio nekada, odnosno koliko često bih ga koristio sada ako počnem da ga upotrebljavam?
– Koliko je stvar bila skupa i da li je bilo teško doći do nje?
– Koliko prostora zauzima i koliko vremena i novca je potrebno za održavanje?
– Koliko bi bilo potrebno novca da se popravi i ponovo koristi, ukoliko stvar nije potpuno prevaziđena?

Posle odgovora, čak i najuzdržanijima će postati jasno šta može odmah da se baci. Razlozi da sačuvate nešto što vam ne treba rezultat su samo vašeg pogrešnog odnosa, odnosno nerealne procene sadašnje ili buduće vrednosti.

Čak i ukoliko su u pitanju emocije, razmislite. Poklon koji ste dobili sa nekog davnog putovanja, na primer, samim činom darivanja ispunio je primarni cilj učvršćivanja povezanosti. Par godina kasnije, on je postao je samo običan predmet, a emotivna veza i sećanja ostaju kao vrednost, koju treba održavati i negovati.

Oslobađanje nepotrebnih stvari trebalo bi da vas navede i da, kad pođete u kupovinu razmislite – da li nešto kupujete zato što vam je potrebno, ili samo zato što to želite. Ako je ovo drugo u pitanju – možda baš ta sitnica postane predmet koji će zauzimati vaš životni prostor i biti izvor mentalnog i fizičkog napora. Savet je da kupovinu odložite na nekoliko dana i da, ako ipak odlučite da predmet kupite – u zamenu bacite komad slične veličine i upotrebne vrednosti koji ne koristite.

***

Pokušajte, dakle, da ne odlažete bacanje nepotrebnih stvari. Odvojite neko vreme i završite sa tim. Postoje mnogo bolji načini da iskoristite svoj dan u Beogradu od čišćenja i raspremanja stana, a ono će biti lakše i brže ako se obavlja redovno, u jednostavnom i funkcionlno opremljenom prostoru.

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Katarina Vidaković