Naslovna » Izlasci » 10. Smotra Saveza izviđača Srbije u Beogradu
Smotra Saveza izviđača Srbije
Smotra Saveza izviđača Srbije

10. Smotra Saveza izviđača Srbije u Beogradu

Od 27. jula do 5. avgusta 2018. na Adi Ciganliji će biti organizovana 10. Smotra Saveza izviđača Srbije uz razne programe za učesnike ali i Beograđane i goste prestonice.

Jedna od izviđačkih aktivnosti, možda i najveća u Srbiji, Smotra saveza izviđača Srbije organizuje se svake četiri godine, a ovog leta održaće se u Beogradu.

Ovogodišnja Smotra koncipirana je kroz četiri tematske celine: Zaštita životne sredine, Istorija i tradicija Srbije, Kultura i Nauka.

Deca i mladi iz desetak zemalja i Srbije, kroz radionice imaće priliku da upoznaju Srbiju, ali i da razmene iskustva u radu sa izviđačima iz drugih država.

Učesnici 10. Smotre Saveza izviđača Srbije, njih oko 800 kako na prostoru same Ade Cignalije, tako i kroz ceo Beograd, imaće priliku da obiđu nekoliko značajnih naučnih i istorijskih institucija, i na taj način bliže se upoznaju sa istojim, kulturom i naukom Srbije, ali i da nauče neke od starih zanata tokom radionica, prave makete objekata ili same kamp objekte tokom radionica tradicionalnog izviđaštva.

Takođe radionice će održati i predstavnici četiri religije zastupljene i u Srbiji, predstavnici pravoslavne i katoličke crkve, te islamske i jevrejske zajednice.

Smotra Saveza izviđača Srbije: Živa biblioteka, Avantura dan…

Učesnici Smotre imaće priliku da tokom večernjih aktivnosti 2. avgusta budu učesnici Žive biblioteke kada će moći da kroz razgovore sa predstavnicima različitih osetljvih i manje zastupljenih grupa mladih saznaju više o njima, njihovom životu, ali i da oni čuju više o izviđačima od samih izviđača.

Takođe, tokom Smotre, učesnici će kao i na drugim izviđačkim aktivnostima učestvovati na večernjim kulturno-zabavnim akcitnostima.

S obzirom da je i sam teren Smotre u krugu najpopularnijeg kupališta u Beogradu, učesnici će imati organizovane i razne interaktivne aktivnosti na vodi i „Avantura dan“, kao i izlete do nekog od značajnih mesta Beograda.

Dan svitanja

Često se može čuti da deca malo vremena provode u prirodi i sa drugarima, već da su češće uz računarsku opremu i društvene mreže.

Savez izviđača, kao najstarija organizacija u Srbiji ali i svetu, postoji već više od 100 godina.

Kroz rad u malim grupama, deca i mladi zahvaljujući vršnjačkim edukatorima, starijim drugarima koji su već prošli kroz izviđački program, mogu se naučiti snalaženju u prirodi, kako da izgrade timskih duha, steknu komunikacione veštine, a sve što im može pomoći u daljem životu i van izviđačke organizacije.

Svi koji žive u Beogradu ili se trenutno budu zatekli u Beogradu, kao i turisti iz drugih zemalja, imaće priliku da jedan da provedu za izviđačima.

Tačnije, u sredu 1. avgusta, na dan kada je osnovan izviđački pokret u svetu, među izviđačima poznat i kao Dan svitanja, biće priređen Otvoreni dan i sajam izviđaštva.

Tog dana svim zainteresovanim posetiocima Ade, ali i onima koji namerno dođu na Adu Ciganliju, izviđačke grupe iz Srbije, ali i Velike Britanije, Bosne i Hercegovine, Izraela, Francuske, Ukrajine, Slovenije, Švajcarske i drugih zemalja, predstaviće svoj rad i bliže im objasniti ko su i šta rade izviđači u svetu, a i kod nas.

Organizator manifestacije je Savez izviđača Srbije. (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.