Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » Svetski dan bez automobila obeležen i u Beogradu
Svetski dan bez automobila
Svetski dan bez automobila

Svetski dan bez automobila obeležen i u Beogradu

Svetski dan bez automobila obeležen je i u Beogradu, na parkingu Sportsko-rekreativno poslovnog centra „Milan Gale Muškatirović“.

Svetski dan bez automobila ustanovljen je sa idejom da ljudi provedu bar jedan dan bez automobila, da osete i dožive prednosti kretanja bez motornih sredstava prevoza, s krajnjim ciljem da gradovi postanu održive urbane zone ekološke mobilnosti.

Ministar zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Goran Trivan izjavio je tom prilikom da je saobraćaj u Srbiji jedan od najvećih izvora zagađenja životne sredine, dok je kvalitet vazduha u brojnim gradovima lošijeg kvaliteta. Trivan je istakao da je to razlog da se okrenemo drugim ekološki prihvatljivijim sredstvima prevoza.

On je ukazao na značaj promena navika, svesti o uticaju mobilnosti na životnu sredinu i zdravlje ljudi, kao i na neophodnost okretanja ka alternativnim, ekološki prihvatljivim prevoznim sredstvima.

Svetski dan bez automobila nas podseća na to koliko smo tehnološki napredovali, ali i da je istovremeno potrebno da menjamo svoje navike i da se više borimo za bolju životnu sredinu, objasnio je ministar.

Svetski dan bez automobila za civilizacijski napredak

U Srbiji je samo prošle godine uvezeno 131.000 polovnih automobila, od čega je većina na dizel gorivo, pri čemu je 62 odsto starije od 12 godina, što sve zajedno znači prekomerno zagađenje životne sredine.

Ministarstvo će preduzimati niz mera – od obrazovanja i informisanja i jačanja svesti najšire javnosti, do praktičnih mera koje će podstaći prisustvo električnih i hibridnih vozila u Srbiji, najavio je Trivan.

On je ukazao na to da civilizacijski napredak neće moći da se ostvari bez zaštite životne sredine, a ekonomski napredak naše zemlje bez materijalnih ulaganja u ekologiju.

U prestonici, u poslednjih nekoliko godina, ima novih 20.000 kvadratnih metara pešačke zone i 112 kilometara biciklističke staze.

Ministarstvo je obeležilo Svetski dan bez automobila, s ciljem da ukaže na sve negativne posledice zagađenja vazduha, pogubnost posledica klimatskih promena i neophodnost unapređenja životne sredine.

Na Svetski dan bez automobila realizovane su kreativne radionice u kojima su učestvovala deca i studenti, pokazujući inovativne ekološke načine za korišćenje parkinga i delova motornih vozila.

Tom prilikom su uručene zahvalnice institucijama, kompanijama i pojedincima koji su se istakli svojim radom u zaštiti životne sredine i poboljšanja kvaliteta vazduha.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.